Jocul FIGURIX sau despre combinarea notiunilor diverse intr-una singura

Jocul Figurix ( aparut la Ravensburger) este unul din jocurile preferate ale copiilor nostri.Consta din trei zaruri diferite, sase planse cartonate si 36 cipsuri colorate, in sase culori diferite ( cate sase de fiecare culoare).La baza jocului sta un mic rationament matematic: combinari de 18 elemente, luate cate 3 (va mai amintiti lectiile de matematica din liceu!? 🙂 ), rezultatul fiind 54. Exact cate combinatii unice sunt pe cele sase planse cartonate cu cate noua imagini.

Zarurile sunt din lemn, de dimensiune mult mai mare decat cea standard, pe care o au multe jocuri,ceea ce le face usor de folosit chiar si de copilasi mai mici.Un zar are figurine (peste,luna,trifoi,iepuras,inima,corb), alt zar are buline colorate in sase culori, iar al treilea are cercuri, de asemenea,colorate in aceleasi sase culori.

Principiul de joc este simplu : se arunca zarurile, iar cu cele trei elemente pe care le arata acestea trebuie compusa mintal o imagine, care se regaseste (o singura data!) pe una din cele trei planse. Figurina va fi combinata cu bulina colorata (aceasta va indica fondul imaginii) si cu cercul( culoarea de pe marginea imaginii reunite, cadrul acesteia).

Cam asa ceva :

Daca joaca mai multi copii mari ( peste trei ani), e un joc de atentie, de observare si de rapiditate a reactiei, asa incat copilul care gaseste primul imaginea combinata, o atinge repede cu mana si, daca este corecta alegerea lui, va lasa unul din cele sase cipsuri colorate pe care le-a primit la inceputul jocului. Jocul continua pana unul din jucatori consuma toate cipsurile sale pe sase alegeri corecte.

Noi am evitat sa jucam cu cipsurile, pentru ca au fost mereu copiii mai mici in preajma si am dorit sa evitam vreun incident, insa eu am fost multumita si cu un joc mai lent, pe parcursul caruia copiii cei mari ( de sase, respectiv patru ani) sa-mi poata spune cu voce tare combinatia celor trei zaruri ( ceva de genul iepuras pe galben cu rama rosie), dupa care sa le caute si sa le identifice pe planse.

De ce mi se pare util un asemenea joc? Dincolo de timpul de joaca pe care il petrecem efectiv si de frumusetea pieselor (!), jocul este unul de gandire, de procesare a unor informatii si de sinteza a acestora.Pe tema aceasta, recomand un articol foarte bun, scris de Raluca, despre procesarea secventiala.

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri! ❤

8 gânduri despre „Jocul FIGURIX sau despre combinarea notiunilor diverse intr-una singura

  1. Am cumparat si noi un astfel de joc, doar ca e putin mai simplu, are doar doua zaruri! E un joc foarte fain ce ii permite copilului sa exerseze operarea cu mai multe tipuri de informatie (culoare, animal) si astfel sa creasca rapiditatea raspunsului.

  2. Pingback: Joc Ravensburger Figurix, cu zaruri mari si frumoase din lemn, 6 planse cartonate, stare foarte buna

  3. Pingback: Joc Kombi-Fix,identic cu Figurix, cu 3 zaruri mari din lemn, cu diverse simboluri si culori si 6 planse de joc, stare impecabila

  4. Pingback: Joc Ravensburger Figurix, cu zaruri mari si frumoase din lemn, 6 planse cartonate, stare impecabila

  5. Pingback: Joc Ravensburger Figurix, cu zaruri mari si frumoase din lemn, 6 planse cartonate, stare foarte buna

  6. Pingback: Joc Ravensburger Figurix, cu zaruri mari si frumoase din lemn, 6 planse cartonate, stare foarte buna

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s