Inainte de a va spune cat de speciale sunt cartile interactive pop-up, va provoc sa creati singuri o felicitare in stilul acesta. E destul de solicitant, ia timp, iar rezultatul nu e unul reusit neaparat, pentru ca pur si simplu e greu, meticulos sa creezi asa ceva, mai ales daca ai doua maini mari si aproape stangi, asa cum am eu! De aceea, stiindu-mi limitele si nepriceperea, indragesc cu adevarat acest gen de carti si ma bucur ca le pot gasi in comert pentru copiii mei ( vorba vine, pentru ca foarte multe din cartile si jocurile lor mi-au placut intai mie 🙂 ). Sigur, sunt produse in serie deja, totul e o rutina si masinarii automate fac decupajele, indoiturile si totul iese perfect. Dar meritul initial este al cel celui care le-a gandit si care probabil a cosumat zeci, sute de ore pentru a ajunge la o forma finala si viabila.
In biblioteca de acasa avem multe carti pop-up, iubite si pastrate de noi, e una din consecintele bune ale activitatii noastre acerbe pentru site-ul de jucarii – faptul ca mereu copiii nostri sunt expusi atator materiale interesante, care le stimuleaza intelectul, imaginatia, creativitatea, in urma carora invata enorm si cresc frumos, motiv pentru care am toata gratitudinea fata de cei care gandesc si depun atat de mult efort pentru aparitia acestor carti si materiale educative!
Unele din aceste carti au sunete, la deschiderea fiecarei pagini se aud zgomote sau sunete specifice celor ilustrate, iar pe pagini sunt scrise scurte texte tematice.
Una din cele mai complexe carti pop-up e Birdscapes: A Pop-Up Celebration of Bird Songs, o carte mare despre pasari si habitatele lor, foarte bine documentata si profesionist realizata, cu coloana sonora cu cantecele pasarilor ilustrate, sub egida Cornell Lab of Ornithology. Asadar, daca aveti micuti pasionati de pasari, merita efortul de a le procura aceasta carte!
In sfera moderna a cartilor pop-up se regasesc la loc de mare cinste creatiile lui David A. Carter. In Romania a aparut doar Galben Patrat, la un pret extrem de convenabil, in comparatie cu preturile internationale. Pe langa aceasta, mai avem doar una, 600 Puncte Negre, care e absolut incantatoare si fascinanta!
De fiecare data cand citim sau ne uitam impreuna in aceste carti, suntem surprinsi, incantati si inviorati, e un intreg spectacol care salta din pagini, ochii nu stiu unde sa se mai uite si ce sa mai admire… E dovada vizibila, palpabila a darului pe care ni-l ofera toate cartile, cu sau fara imagini sau efecte speciale : o intreaga lume, un alt univers ni se asterne inaintea privirii, mintea e invitata sa se bucure, sa se delecteze, sa murmure „Aaaah, ce incantare!”…
Pingback: Carti speciale – cartile puzzle | joaca de-a copilaria