In seria jocurilor educative de baza, adica fara a risca sa ne pierdem in jungla jocurilor pentru copii, stau jocurile de memorie, intr-o multitudine de forme si variante. Stimulul, aportul intelectual pe care jocul de memorie il aduce gandirii copilului nu e unul tare zgomotos si cu artificii de incantare de la primele runde, dar lucreaza cu siguranta in ascuns, pas cu pas, pentru a ascuti atentia si agerimea copilului, capacitatea de a retine detaliile si insusirile unor imagini, de a le recunoaste cand le regaseste in alt loc si de a tine minte unde anume, in cursul jocului, a zarit o imagine sau alta. Pare sec si banal, insa capacitatea de memorare se formeaza cu atat mai mult, cu cat este stimulata prin aceste exercitii ludice.
Inca din primul an de viata, parintii joaca cu bebelusii o forma de joc de memorie, cea mai simpla, cand ascund ceva intr-o palma facuta pumn, duc mainile la spate, apoi le ofera iarasi copilului, cu un ” Unde-i??” plin de suspans si zambete, pentru ca acesta sa ghiceasca si sa isi aminteasca unde anume era jucarioara sau obiectul respectiv.
Unul din jocurile pentru perioada imediat urmatoare, adica de pe la 2 ani ( desi cifrele sunt orientative, nu e nimic batut in cuie, nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm), este jocul urmator:
Ideea jocului e simpla : se ascunde cate o figurina sub capacul rotund iar copilul va ghici ce figurina lipseste. La inceput se pot folosi trei-patru figurine, ca apoi sa creasca treptat complexitatea jocului. Copiii vor retine ce figurine sunt in joc, denumirea acestora, apoi se vor stradui sa isi aminteasca ce figurina era inainte si acum nu mai este, pentru ca este ascunsa. Fiecare runda castigatoare poate fi rasplatita cu cate o floricica rotunda din carton, desi noi am preferat sa jucam fara a aduna puncte.Figurinele sunt foarte frumoase si placute, sunt mari, din material cauciucat, nu exista pericol de inghitire sau de lovire pentru copilasi mai mici.
In etapa care urmeaza, am gasit un joc de memorie foarte interesant, de la Miniland, caruia i-am vazut posibilitatea de extindere a activitatilor, motiv pentru care l-am si achizitionat .
In afara de faptul ca are mai multe planse de joc – sunt 12 la numar – cu diverse motive si imagini, aceste planse sunt albe pe verso, lasand loc ca noi sa ne desenam, sa lipim si sa personalizam propriile noastre planse pentru joc. Si mai mult, sistemul se poate deschide, incap planse cartonate sau alte imagini, decupaje din revistele de la Kaufland, de exemplu, ori abtibilduri sau propriile noastre fotografii, pe care am dori sa le folosim la un moment dat, pentru joc de memorie tematic.
Si, pentru ca am vorbit de joc de memorie tematic, cu trecerea anilor si o data cu cresterea copilului, jocul de memorie devine din ce in ce mai complex si cu siguranta e nevoie de noi si noi variante si provocari in imagini.
In acest moment, noi avem in casa urmatoarele jocuri de memorie pentru uz personal ( cele care sunt pentru pagina si site-ul nostru de jucarii nu se pun la socoteala 🙂 ) :
Copiii nu vor sa joace mereu acelasi joc de memorie, prefera un joc sau altul, in functie de starea de moment, de preocuparile individuale sau pentru ca pur si simplu le plac imaginile dintr-un anume joc. Mai mult, am fost putin atenta cand am ales aceste teme, pentru ca au potential educativ foarte vast, jetoanele respective incita curiozitatea, necesita mai multe informatii si cunostinte si ridica la un moment dat intrebari despre ceea ce reprezinta ele. Astfel, printr-un banal joc de memorie, copiii se familiarizeaza cu opere artistice celebre, cu artisti si compozitori sau cu monumente si edificii din lume.
Jocurile de memorie pot fi jucate si in alt mod, decat in felurile prezentate mai sus. Joc de memorie tridimensional, de exemplu 🙂 : intr-o incapere, pe care copilul o va analiza bine inainte de a iesi scurt din camera, ceilalti jucatori vor schimba locul unui obiect, iar copilul care a iesit, revenind, va fi nevoit sa deduca ce anume arata altfel decat era cu cateva clipe mai devreme.
Un joc de memorie de gradina, il gandesc eu, desi poate fi folosit si in interior la vreun eveniment cu multi copii, o sarbatoare sau zi de nastere, este in felul urmator : sub boluri de unica folosinta se ascund perechi de obiecte ( 2 mere, 2 pere, 2 banane, 2 cepe si tot asa), iar copiii participanti vor juca jocul acesta in felul in care se joaca un memory cu jetoane, doar ca implica mai multa miscare, ceea ce e de dorit, daca e o zi insorita si placuta sau e multa energie care trebuie consumata cumva! 🙂
Evident ca toate jocurile exemplificate mai sus se pot crea acasa, se pot scoate la imprimanta imagini cu tot ce doriti, nu e musai sa cheltuim multi bani pentru a oferi copilului prilejul de a proba diverse jocuri de memorie. Important e sa ne implicam, ca adulti, in joaca lor si sa ne bucuram alaturi de ei, pentru ca ai nostri copii mereu imi spun ca jocurile sunt frumoase, dar e si mai frumos jocul cand sunt alaturi de ei si nu tot lucrez la computer sau „ma fac” ca sunt ocupata cu te miri ce. 🙂 Si, de ce sa nu recunosc, de cele mai multe ori si mie imi face bine sa ma decuplez de la stresul vietii de adult si sa particip ” pe bune” la cateva serii de memory, ca… de cele mai multe ori trebuie sa depun efort si sa ma concentrez, ca sa castig si eu cateva perechi,pentru a-mi salva onoarea, asa agili competitori am!
Ochi ageri si ținere de minte va doresc si voua ! ❤