Carti speciale – cartile puzzle

In galeria noastra, a cartilor asa-zis speciale, desi toate cartile pot fi mari comori, prin mesajul adanc si pretios si prin ilustratiile pe care le raspandesc in lume, cu aripile lor de hartie, mai adaugam astazi o categorie deosebita.

Dupa ce am scris despre cartile de cautare , cartile de numarat , cartile …de actiune si cartile tridimensionale pop-up , am ajuns in biblioteca noastra si la raftul cu carti-puzzle. Am adunat cu drag peste 25 de carti puzzle de-a lungul anilor, cateva dintre ele arata asa:

 

carte_puzzle1

La prima vedere, pare o struto-camila nereusita, ca ori e carte, ori e joc, ori e puzzle, dar in realitate chiar e o combinatie reusita a textelor informative sau narative, facand ca interactiunea cu cartea sa nu fie una pasiva, prin lectura, ascultare si urmarire a imaginilor, ci una foarte implicata, copiii avand ocazia sa se joace cu imaginile, fiind atenti la detalii si reusind sa retina multe aspecte, pentru ca e nevoie de atentie si concentrare, pentru a putea reface imaginea puzzle.

Rezolvarea unui puzzle nu este doar o joaca de copii, desi asa pare. Un puzzle presupune niste provocari care modeleaza treptat personalitatea unui copil intr-un mod incredibil, ii formeaza atentia, rabdarea, spiritul de ordine, tenacitatea de a duce o sarcina pana la capat, asadar mici jocuri pot duce catre realizari mari, pe termen indelungat.

Toate aceste ganduri ne apartin noua, adultilor 🙂 si ne motiveaza sa introducem in meniul educational al copiilor si acest ingredient deosebit. In ochii lor, sunt carti frumoase, cu jocuri si provocari interesante, pe care le prezentam incet, la inceput doar lecturand textele sau privind imaginile. Ne-a fost de ajutor cand am intalnit o carte-puzzle a carei personaje erau prieteni cunoscuti din alte carti pentru copii, asa cum a fost in cazul personajelor din cartea Farmyard Tales, de la Usborne, al soricelului Leo Lausemaus sau al domnului Pettersson. Altadata, ne-am bucurat de cartile de cautare si de imaginile lor aglomerate si pline de detalii minutios desenate, gata sa se lase descoperite de ochisori curiosi.

 

carte_puzzle1_03

Dupa aceea, am inceput sa desfacem piesele de puzzle, prinse stabil in foile cartonate ale cartilor si am descoperit ca sub unele puzzle-uri sunt imagini identice cu cele de pe puzzle-uri, pentru a oferi o orientare, in cazul in care refacerea imaginii se dovedeste mai dificila ( dar va garantez ca, dupa ce un copilas se obisnuieste cu acest gen de activitati si face un puzzle o data, curand nu va mai avea nevoie de imaginea-suport).

 

carte_puzzle1_02

Sunt si carti-puzzle pentru copiii mai mari, nu doar pentru toddleri si prescolari.

carte_puzzle1_04

Una din ele – OMUL, aparuta la editura Litera – mi-a placut in mod deosebit, e si putin mai complexa, cu planse cu mai multe piese, dar e si bine ilustrata si pe pagina alaturata puzzle-ului are informatii complexe si lamuritoare, asa incat se poate face o temeinica lectie tematica, doar prin intermediul jocului.

carte_puzzle1_05

carte_puzzle1_06

carte_puzzle1_07

carte_puzzle1_08

Pentru activitati artistice si creative, puzzle-urile cu fragmente din picturi celebre sunt ideale!   Boats, Cats si Clowns sunt minunate!

1

2

3

Chiar daca puzzle-urile de mici dimensiuni, cum sunt acestea din cartile-puzzle, si sunt ideale pentru lucrul individual, cartile acestea sunt solutia pentru o familie cu cel putin doi copii, asa cum este a noastra. Cand ne jucam impreuna, sunt mai multe variante pe care le avem : fiecare copil isi ia piesele de la cate un puzzle din carte, le zapacim bine, apoi facem concurs, pentru a vedea cine rezolva primul plansa puzzle! Pentru a complica putin lucrurile, amestecam toate piesele tuturor planselor din carte, apoi incercam sa facem impreuna plansele. Strategia de rezolvare, pe care am explicat-o copiilor inca de la varstele cele mai mici, este sa gasim piesele marginale, care au cate o latura dreapta, colturile fiind piese cu doua laturi drepte! Facem conturul planselor, apoi umplem imaginea in interior.

Dincolo de aportul educativ, in cartile puzzle planse stau ordonat, sunt relativ multe, in comparatie cu un joc de puzzle in cutie, si totusi ocupa loc minim in biblioteca.

Daca v-am deschis apetitul pentru acest gen de activitati, va incurajez sa cautati carti-puzzle, din fericire sunt multe carti minunate, care au aparut deja pe piata romaneasca, chiar si pe site-ul nostru puteti gasi cateva carti-puzzle.

Va dorim si noi spor la joaca si sa cresteti mari si cu drag de puzzle! ❤

 

 

 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s