Reguli de joc – Wer kennt die Uhr? Ravenburger/ Spielend lernen

Cine cunoaste ora/ceasul? – Invat ceasul

Pe tot mapamondul oamenii folosesc ceasuri pentru a masura timpul. Chiar cand acestea arata diferit, au totusi toate ceva in comun –  impart
timpul in fragmente mari si mici, in ore, minute si secunde. Prin acest joc copiii exerseaza in joaca exprimarea timpului si se obisnuiesc
cu diferenta dintre ceasurile clasice si cele digitale.

Ceasurile clasice si cele digitale
Ceasul clasic, cu ace, numara orele de la 1 la 12 si incepe apoi iarasi de la 1. Cand copilul priveste un ceas clasic, nu stie, de exemplu, daca e ora 10 dimineata sau 10 seara.
Ceasul digital arata acelasi timp ca ceasul clasic, insa doar cu cifre. Pe ceasul digital se recunoaste imediat daca e dimineata sau seara.
Acest ceas indica orele de la 0 la 24.

Cum se citeste un ceas clasic?
Multe ceasuri au desenate cifrele orelor de la 1 la 12  si doua ace, un orar si un minutar. Acele se rotesc mereu in acelasi sens, de unde si vorba in sensul acelor de ceas. Impreuna aceste ace ne spun cat este ora.
Acul mare indica minutele – minutarul. El se misca intr-o ora de jur imprejur. Cand se implineste ora va ajunge iarasi la fix, in dreptul orei 12.
Acul mic arata orele – orarul. El se misca atat de incet incat e greu observabil. In cursul unei ore se va misca doar de la o ora la alta.

Unde sunt jumatatile si sferturile de ora?
Cu ceasul e la fel ca si cu o prajitura, poate fi impartit in patru. O felie din aceasta e un sfert de ora, doua felii fac o jumatate de ora si 3 felii fac trei sferturi de ora. Daca minutarul se va misca de la 12 la 3, inseamna ca a trecut un sfert de ora. Daca ajunge pana la 6, a trecut deja jumatate de ora. Daca ajunge la ora 9, inseamna ca au trecut trei sferturi de ora.Minutarul ne mai arata daca e SI UN SFERT sau FARA UN SFERT. Daca minutarul e pe drumul de la 12 la 6, atunci e SI UN SFERT, iar daca e deja intre 6 si 12, va fi FARA UN SFERT.

Cine imi arata minutele?
Acul mare, minutarul, numara si arata minutele. In 60 de pasi, el numara cele 60 de minute care formeaza o ora.De la un numar la altul de pe desenul ceasului sunt 5 pasi, 5 minute.

Ce sunt ceasurile digitale?
Unele ceasuri nu au ace si nici ore desenate. Acestea arata orele doar prin cifre, fiind numite ceasuri digitale. Cele doua cifre dinaintea punctelor arata ora, iar cifrele de dupa cele doua puncte indica minutele.
Exemplu: ora 2:00 inseamna ca e noaptea, in timp ce ora 14:00 indica ora dupa-amiezii.

Ceasurile merg si noaptea?
O zi are 24 de ore.Ceasurile clasice arata timpul doar de la 1 la 12. De asemenea, acul mic,orarul,va trebui sa parcurga intregul ceas de doua ori, pe parcursul unei zile de 24 de ore, iar acul mare, minutarul va face acest drum de 24 de ori pe zi!

De unde stii daca e ora 8 dimineata sau 8 seara? Privind un ceas clasic, nu stii! Ceasul clasic va arata inspre ora 2, atat la 2 noaptea, ca si la 2 dupa-amiaza! Din acest motiv, orele oficiale, precum planificarea zborurilor la avion sau programul la cinema,
vor fi exprimate in scris sub forma ceasurilor digitale.

c4

JOCUL 1 – pentru 2 pana la 4 jucatori si un conducator de joc

Fiecare jucator isi va lua un ceas mare.Se sorteaza cartile cu care vreti sa va jucati, iar restul se lasa in cutie.Se joaca
intai doar cu ore intregi, varianta medie implica si jumatati de ora, iar cea pentru profi va juca cu toate cartile.
Conducatorul de joc va amesteca cartile si apoi le va aseza pe toate intr-un teanc,cu partea albastra in sus.Dupa aceea, va trage
o carte si va spune cu voce tare ora de pe acel jeton.In afara de el, nu are voie nimeni sa vada acea carte!

Fiecare jucator va exemplifica pe ceasul sau ora numita de conducatorul de joc.Cine reuseste sa termine primul, spune repede STOP.
Conducatorul de joc compara daca ora de pe jeton e identica cu a jucatorului care a spus STOP.Daca e asa, acel jucator are voie
sa pastreze cartea. Daca ora e exemplificata gresit, cartea extrasa va fi repusa in teancul cu carti, dupa care conducatorul de joc
va extrage o noua carte si jocul continua in aceeasi maniera.
Jocul se incheie pana cand se termina toate jetoanele din teanc, fiind castigate de jucatori.Castigator e cel care are cele mai multe
jetoane.

JOCUL 2 – sarpele orelor

Se cauta intai jetoanele care au doar ore intregi si jumatati de ora.Celelalte se pun inapoi in cutie.
Se amesteca jetoanele si se impart in mod egal intre jucatori.

Cel mai tanar jucator incepe : pune o carte cu ora intreaga in mijlocul mesei.Se joaca in sensul acelor de ceas.Se pune jos un
jeton care indica cu jumatate de ora mai mult sau mai putin decat jetonul pus inainte.
De exemplu: se pune cartea cu ora 8 fix, urmatorul jucator va pune o carte cu 7:30 sau una cu 8:30, pozitionand/o inainte sau
dupa cartea cu ora 8, dupa caz.Daca jucatorul urmator nu are niciuna din cele doua variante, pierde tura, urmatorul jucator e la rand.
In final se va forma un sarpe din 12 ore intregi si jumatatile lor.Acestea trebuie sa fie poyitionate in ordinea corecta cronologic, insa!
Castigator e cel care scapa primul de cartile sale de joc.

JOCUL 3 – CINE ARE CEL MAI SCURT TIMP?

pentru 2 pana la 6 jucatori, care stiu deja sa exprime ceasul cu minute.

Intai se amesteca toate cartile si se impart in mod egal intre jucatori.Fiecare va pune cate o carte in sir, in dreptul sau, pe masa, oarecum sortate dupa ora.Jetoanele vor sta cu partea cu ceasurile in sus, descoperita.
Cel mai in varsta jucator incepe si aseaza una din cartile sale, la alegere, in mijlocul mesei.
Se va cauta o carte cu cea mai mica diferenta temporala de timpul cartii aflate in mijlocul mesei.Ai gasit-o? Atunci pune-o alaturi si spune tare ora de pe cartea ta. Are alt jucator o carte cu o diferenta mai mica decat a ta? Atunci va trebui sa spuna si el cu voce tare
ora de pe cartea lui si, daca asa este, cel cu diferenta mai mare va trebui sa isi ia cartea inapoi. Timpul in care cineva are voie sa spuna ca are o carte cu diferenta mai mica dureaza atat cat este inca perechea de jetoane in mijlocul mesei, orice reclamare ulterioara nu mai e valabila.
La cartile cu o diferenta identica de timp, fata de jetonul prim, are intaietate cel care a pus primul cartea jos.
Jucatorul care a pus cartea cu cea mai mica diferenta temporala, are voie sa pastreze perechea de carti, dupa care el va fi cel care va pune alta carte pe mijlocul mesei.
Jocul continua pana toate cartile sunt puse pe masa si castigate de jucatori.

Exemplu : Karin pune in mojlocul mesei o carte care indica ora 6:20. Ralf pune alaturi o carte care arata 6:30 si spune cu voce tare ora. Tania striga aproape concomitent 6:25 si pune pe masa cartea cu aceasta ora. Ralf e nevoit sa isi ia cartea inapoi, iar Tania va pastra perechea de carti (cea care era pe mijlocul mesei si cea pe care a pus-o ea), dupa care va continua jocul punand pe mjlocul mesei una din celelalte carti ale ei, la alegere.

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri! ❤

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s