Reguli de joc – TIERE – Das pfiffige Wissensspiel Ravensburger

tiere www

Recomandat pentru 2-4 jucatori de 4-7 ani.

Cum vin pe lume puii de crocodil? Sunt harciogii animale nocturne? Ce se intampla cu ariciul iarna? De ce? Cum asa? Copiii pun o mie de intrebari, la unele din ele vor gasi raspunsurile prin intermediul temelor oferite de acest joc.

Recomandare pentru parinti : Inainte de a juca pentru prima data, priviti impreuna cu copiii plansele de joc si jetoanele. Discutati despre temele propuse de fiecare din cele 5 planse. Fiecarei planse ii apartin 6 imagini DIFERITE. Sa fiti atenti : sunt imagini care se potrivesc mai multor planse – la o plansa nu e permis sa se asocieze doua imagini identice, pe parcursul jocului.

Pe fiecare jeton este cate un mic simbol, de exemplu o inima albastra. Daca, atunci cand se va roti butonul unei planse, apare o inima albastra pe acea plansa, atunci jetonul apartine temei respective.

Inainte de a incepe jocul, puteti citi impreuna cu copiii detaliile despre animale care se regasesc in ultimele 5 imagini din aceste instructiuni de joc.

SCOPUL JOCULUI este de a scapa primul de toate jetoanele tale, pe care le vei fi asezat treptat in dreptul planselor.

PREGATIREA PENTRU JOC

La inceput asezati cele 5 planse tematice in cerc. Invartiti butoanele fiecarei planse, asa incat in dreptul spatiului liber sa fie un semn de intrebare.

Cipurile castigatoare si figurina vor fi lasate deoparte deocamdata, se poate juca o varianta mai complexa cu acestea.

Amestecati jetoanele ilustrate, intoarse cu fata in jos, apoi impartiti-le in mod egal intre jucatori. Daca jucati in patru, puneti in cutie cele doua jetoane ramase. Fiecare jucator isi va ordona jetoanele CU FATA IN JOS in dreptul sau.

SA INCEAPA JOCUL! Cel mai mic jucator incepe si apoi se va juca in ordinea acelor de ceas.

CUM SE PUN JETOANELE IN DREPTUL PLANSELOR – Cand esti la rand, vei intoarce unul din jetoanele tale. Carei temei i s-ar potrivi? Primul jeton care va fi asezat la o plansa tematica va fi pus in spatiul indicat de sageata alba, iar jetoanele urmatoare in celelalte spatii, PE RAND, in ordinea acelor de ceas.

Toti jucatorii vor verifica daca ai pus bine jetonul : intoarceti botonul de pe plansa si verificati daca simbolul de pe jetonul tocmai asezat se regaseste intr-unul din simbolurile colorate, ascunse de buton, pe plansa respectiva. Daca simbolul de pe jeton apartine plansei alese, vei lasa jetonul acolo. Daca simbolul si jetonul nu apartin plansei, esti nevoit sa pui jetonul inapoi in dreptul tau, dupa care urmatorul jucator e la  rand.

Sfarsitul jocului – cine scapa primul de toate jetoanele lui e castigator.

VERSIUNEA PROFI, cu cipuri castigatoare

SCOPUL JOCULUI este acela de a castiga cele mai multe cipuri.

PREGATIREA PENTRU JOC – La inceput asezati cele 5 planse tematice in cerc. Invartiti butoanele fiecarei planse, asa incat in dreptul spatiului liber sa fie un semn de intrebare.

Asezati toate cipurile castigatoare in mijlocul cercului. Puneti figurina pe una din plansele tematice, la alegere.

Amestecati jetoanele ilustrate, intoarse cu fata in jos, apoi impartiti-le in mod egal intre jucatori. Daca jucati in patru, puneti in cutie cele doua jetoane ramase. Fiecare jucator isi va ordona jetoanele CU FATA IN JOS in dreptul sau.

SA INCEAPA JOCUL! Cel mai mic jucator incepe si apoi se va juca in ordinea acelor de ceas.

INTOARCE JETOANE…

Cand esti la rand, intorci doua din jetoanele tale. Apoi alegi unul din ele si il asezi in dreptul unei planse tematice, unde s-ar potrivi. Primul jeton care va fi asezat la o plansa tematica va fi pus in spatiul indicat de sageata alba, iar jetoanele urmatoare in celelalte spatii, PE RAND,  in ordinea acelor de ceas. Jetonul ramas il intorci inapoi cu fata in jos si il repui la loc, in dreptul tau.

Toti jucatorii vor verifica daca ai pus bine jetonul : intoarceti botonul de pe plansa si verificati daca simbolul de pe jetonul tocmai asezat se regaseste intr-unul din simbolurile ascunse de buton, pe plansa respectiva. Daca simbolul de pe jeton apartine plansei alese, ai o sansa sa castigi un cip. Daca simbolul nu apartine plansei, esti nevoit sa pui jetonul inapoi in dreptul tau.

ATENTIE – la o plansa nu ai voie sa pui doua imagini identice, asa ca, daca la una din planse e pusa deja o imagine identica cu cea de pe jetonul pe care il ai in mana, gandeste-te careia din plansele celelalte i s-ar mai potrivi jetonul tau.

Toti jucatorii vor verifica daca ai pus bine jetonul : intoarceti botonul de pe plansa si verificati daca simbolul de pe jetonul tocmai asezat se regaseste intr-unul din simbolurile ascunse de buton, pe plansa respectiva. Daca simbolul de pe jeton apartine plansei alese, ai o sansa sa castigi un cip. Daca simbolul nu apartine plansei, esti nevoit sa pui jetonul inapoi in dreptul tau.

CUM CASTIGI CIPURILE?

  • Pe un spatiu marcat cu rosu castigi un cip. Daca ti-ai asezat jetonul pe un asemenea spatiu, ai voie sa iti alegi un cip din mijlocul mesei. Ai pus jetonul corect, dar nu pe un spatiu marcat cu rosu? Din pacate, de data asta nu primesti nimic, chiar daca ai pozitionat corect jetonul.
  • Figurina de joc sta pe plansa la care ti-ai pozitionat jetonul? Atunci vei primi cu siguranta un cip, daca ai ales jetonul corect, chiar daca spatiul respectiv nu e marcat cu rosu. Daca, totusi, iti pui jetonul pe un spatiu marcat cu rosu, la plansa pe care tocmai sta figurina, vei primi DOUA CIPURI!

CUM SE MUTA FIGURINA?    Dupa ce un jucator a asezat corect jetonul si si-a primit cipul/cipurile, acesta va muta figurina pe urmatoarea plansa tematica, in sensul acelor de ceas. Dupa aceea, urmatorul jucator e la rand.

SUGESTIE:  Cand esti la rand, gandeste-te bine pe care din cele doua jetoane intoarse  il vei folosi, asa incat sa poata fi asezat la plansa tematica pe care e figurina sau cel putin in dreptul unui camp marcat cu rosu, ca sa poti castiga cel putin un jeton, nu? De fiecare data, trebuie analizate optiunile!

SFARSITUL JOCULUI: Dupa ce unul din jucatori a scapat de toate jetoanele lui, se mai joaca o tura intre ceilalti jucatori, apoi se vor numara cipurile castigate de fiecare jucator in parte. Cine are cele mai multe cipuri e castigator!

EXPLICATII PENTRU PLANSELE TEMATICE SI PENTRU JETOANE

CE ANIMALE TRAIESC IN AFRICA?  – In Africa  sunt multe specii de animale. Deoarece acolo e deseori foarte cald si arid, si animalele  au conditii de viata foarte dure.

wwwt1

CE SUNT ANIMALELE DOMESTICE? – Pe vremuri, cei mai multi fermieri se descurcau pe cont propriu si cresteau mai multe feluri de animale. In timpurile noastre, fermele s-au specializat si automatizat, pentru a creste doar gaini, de exemplu, sau s-au axat doar pe productia de lapte, crescand doar vite.

wwwt2

CE ANIMALE DEPUN OUA? – Cu foarte putine exceptii, toate pasarile, pestii, reptilele, amfibienii ( adica broastele), insectele si arahnidele (adica paianjenii) depun oua, din care ies si se dezvolta puii. In acelasi timp, la aproape toate mamiferele, puii cresc in burta mamei pana la nastere, dupa care sunt hraniti cu lapte.

wwwt3

CE ANIMALE HIBERNEAZA?  -Unele animale care isi petrec iernile in zona noastra obisnuiesc sa isi petreaca lunile friguroase dormind. Se mai trezesc din acest somn lung din cand in cand pentru a manca. Pestii, broastele si insectele hiberneaza si ele intr-un fel, incetinindu-si cu totul activitatea si miscarile si atipind, pana la primele raze calde ale soarelui de primavara, cand se trezesc iarasi.

wwwt4

CE ANIMALE SUNT NOCTURNE (active noaptea) ? – Exista animale care in timpul zilei dorm si se trezesc cand se lasa inserarea. Dupa aceea, pornesc in cautarea hranei sau a unui partener.

wwwt5

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s