Reguli de joc – Villa Paletti Zoch

Villa-Paletti

In tara unde infloresc lamaile, traia un personaj ciudat care era poreclit de prietenii sai Paletti. Singurul sau tel in viata era sa termine constructia pana in cer a unui minunat castel, constructie ce a fost inceputa de catre bunicul sau cu multi ani inainte si care a fost lasata de izbeliste atunci cand s-au terminat ducatii. Dar cum nici Paletti nu avea indeajuns de multi bani pentru a finaliza constructia, i-a venit in minte o minunata idee. De ce sa cumpere coloane pentru etajele superioare, cand le-ar putea utiliza pe cele vechi, folosite de bunicul sau? Tot ceea ce avea de facut era sa inlature cateva dintre coloanele care sprijineau primul etaj, care oricum erau foarte multe, si sa le construiasca mai sus, astfel incat acestea sa sustina alte etajesi sa ajunga astfel pana la cer. “Excelent plan, Paletti!” au strigat in cor prietenii sai si rapid s-au apucat de lucru. Curand au avut in fata lor o minunata constructie, “Villa Paletti”. In zilele noastre nu se cunoaste motivul pentru care aceasta constructie s-a daramat –probabil o adiere de vant sau poate un usor cutremur, insa toti expertii au ajuns la aceeasi concluzie: proiectul lui Paletti a fost unul genial, insa ideile sale revolutionare au fost subestimate.

Jucatori: 2-4

Varsta: peste 8ani

Durata jocului: ≈ 30minute

Traducere si adaptare: Anton Marcel, caruia ii multumim pentru trimiterea regulamentului!

 

piatnik-villa+paletti-1-768_1024_75-4954545_1

CONTINUTUL JOCULUI

 • o fundatie (baza)
 • 5 planseuri din lemn de culori diferite
 • 20 de coloane in 3 forme si 4 culori
 • 1 sigiliual constructorului
 • 1 carlig

villa1avilla1b

 

 

 

 

 

 

 

SCOPUL JOCULUI  Jucatorii incearca sa aseze coloanele proprii pe planseul cel mai inalt al Villei Paletti. In oricare moment, daca un jucator nu se simte capabil sa mute vreo coloana de frica sa nu prabuseasca intreaga cladire, el poate sa adauge un nou platou in varful constructiei. In acest mod, aceasta subreda constructie devine tot mai inalta si tot mai fragila. Urmatorul jucator “Mare Constructor” va incerca, cu siguranta, sa-si puna cele mai valoroase coloane pe etajul cel nou,… pana in momentul in care unul dintre jucatorii incearca sa ridice constructia dincolo de limita normalului, determinand prabusirea constructiei, spre dezaprobarea celorlalti jucatori.

PREGATIREA JOCULUI   Mai intai se plaseaza platoul –fundatie in mijlocul mesei. Cele 5 etaje, precum si carligul sunt asezate deoparte. Acum, toti jucatorii isi vor plasa toate coloanele pe fundatie, oricum doresc. In cele din urma, primul etaj, cel albastru este plasat pe coloane, astfel incat acesta sa nu depaseasca limitale platoului fundatie (a se vedea figurile2 si 3).

villa2

DESFASURAREA JOCULUI    (in jocul cu 4 jucatori)

 

A. PRIMUL JUCATOR SI ALEGEREA CULORII

Cel mai tanar dintre jucator arunca Sigiliul Constructorului si ia culoarea indicata de acesta. Apoi, toti ceilalti jucatori, pe rand, isi aleg cate o culoare. Fiecare jucator are 5 coloane de o anumita culoare. Primul jucator va fi ultimul, adica acela care a ramas cu o anumita culoare, care nu a mai putut sa-si aleaga vreo culoare.

B. CONSTRUIREA

Constructia se produce in sensul acelor de ceas. Atunci cand se construieste, fiecare jucator este nevoitsa respecte regulile care vor fi explicate mai jos.

Metoda de constructie

Jucatorul inlatura o coloana proprie, la alegerea sa (indiferent ca aceasta sustine sau este libera) si o plaseaza pe etajul curent, adica pe cel mai inalt. Coloana poate fi inlaturata de pe orice nivel (a se vedea figura 4). De indata ce o coloana a fost asezata, randul jucatorului se incheie.

villa3a

Anularea unei incercari de a construi

O incercare de a construi, care ameninta prabusirea constructiei, poate fi anulata in orice moment (a se vedea figura 5a). Coloana este repusa in pozitia initiala si nu mai poate fi folosita inca o data in desfasurarea jocului (figura 5 B). Randul jucatorului se incheie.

villa3b

Plasarea unui nou etaj

Daca un jucator crede, la inceputul rundei sale, ca nu va mai putea sa mute vreo coloana fara a produce prabusirea constructiei, el poate sugera adaugarea unui nou etaj. La constructia etajului superior trebuie sa fie folosit planseul urmator, asa cum a fost indicat in Figura 1. Ceilalti jucatori se pot impotrivi acestui lucru. Primul jucator care a obiectat cuprivire la asezarea unui nou etaj, trebuie acum sa inlature o coloana apartinad jucatorului care a solicitat inaltarea constructiei, pe care sa o plaseze pe etajul cel mai inalt. Daca reuseste acest lucru, acea coloana este scoasa din joc. In cazul in care cel care a obiectat esueaza in incercarea sa, jucatorul initial poate lua din cladire o coloana care-i apartine celui care a obiectat, coloana ce va fi scoasa din joc.

Daca nu sunt impotriviri, jucatorul plaseaza un nou etaj deasupra celor mai inalte coloane. Noul etaj nu poate depasi limitele planseului baza si trebuie sa fie sustinut de cel putin 3 coloane. Daca acest lucru este imposibil, jucatorul care este la rand trebuie sa renunte la aceasta idee, tura sa incheindu-se. Jucatorul carea plasat un nou etaj nu poate aseza si o coloana pe acesta.

villa4

Ca alternativa de joc, se poate alege aceasta varianta potrivit careia, atunci cand se aseaza un nou etaj pe nivelul 4 (portocaliu) sau superior, jucatorul trebuie sa acopere doar 2 coloane.

REGULI GENERALE PRIVIND CONSTRUIREA

 • Atunci cand este inlaturata o coloana, etajul superior poate fi stabilizat si usor ridicat. Oricum, el intotdeauna trebuie sa fie asezat in pozitia initiala, astfel incat nicio coloana care a fost libera sa nu fie acoperita sau vice-versa.
 • Atunci cand este plasata o coloana, jucatorului nu-i este permis a stabiliza (tine) un etaj.
 • Nicio coloana nu poate fi asezata doar partial pe un etaj.
 • Ordinea de construire a etajelor intotdeauna va fi respectata, descrescator marimii. Poate fi folosit carligul pentru inlaturarea coloanelor.
 • Pe fiecare runda o singura coloana poate fi aleasa si inlaturata. Inlaturarea unei a 2-a coloane sau mutarea altei coloane este interzisa.
 • Nu pot fi alese pentru constructie acele coloane care se afla deja pe cel mai inalt etaj. Nu se permite asezarea unei coloane peste o alta coloana. Exceptia este in cazul ultimului etaj (cel rosu). Peste acest etaj, coloanele pot fi asezate unele peste altele (a se vedea Figura1).

C. SIGILIUL CONSTRUCTORULUI

De indata ce a fost asezat etajul verde, incepe competitia pentru castigarea Sigiliului Constructorului.

Primul jucator care plaseaza o coloana pe etajul verde castiga Sigiliul. Apoi acesta este luat de catre oricare jucator care obtine un scor mai bun decat actualul detinator. Daca 2 jucatori au acelasi numar de puncte, nu se schimba detinatorul actual.

Un jucator castiga puncte victorie pentru fiecare coloana proprie ce se afla pe etajul superior. De indata ce un nou etaj (planseu) este asezat, toate punctele obtinute pe etajul inferior sunt pierdute. Prin urmare, primul jucator care plaseaza o coloana pe noul etaj devine proprietarul sigiliului.

Atunci cand un jucator intra in posesia sigiliului, el il plaseaza inaintea sa, in asa fel incat toti jucatorii sa poata vedea culoarea jucatorului care l-a avut inainte (figura 7a si 7b).

villa5

D. SFARSITUL JOCULUI SI CASTIGATORUL

Jocul se incheie atunci cand Villa Paletti se prabuseste sau atunca cand constructorii nu mai pot construi. Castigator este jucatorul care detine la momentul respectiv Sigiliul Constructorului, cu exceptia cazului cand el a declansat prabusirea cladirii –caz in care castigator este fostul proprietar al sigiliului, asa cum este indicat de culoarea din partea superioara a acestuia.

VILLA PALETTI (pentru 2 jucatori)

Fiecare jucator isi alege 2 culori. Inainte de fiecare runda ei isi pot alege una dintre cele 2 culori. Cand se stabileste scorul, ei vor socoti punctele pentru ambele culori. In rest, jocul este identiccu cel in 4 jucatori.

VILLA PALETTI (pentru 3 jucatori)

Ca si in jocul cu 4 jucatori, prima actiune este aceea de alegere a culorii. Coloanele ramase sunt cunoscute ca fiind neutre. In timpul rundei sale, un jucator mai intai trebuie sa aleaga o coloana neutra pe care sa o mute pe etajul superior. Apoi – si doar apoi – el va inlatura una dintre coloanele proprii si o va plasa pe etajul superior. Pe fiecare etaj trebuie sa se afle cel putin o culoare neutra. Prin urmare, daca pe un etaj se mai afla o singura coloana neutra, aceasta nu mai poate fi inlaturata.

Anularea unei incercari de a construicu o coloana neutra

Daca cladirea este pe punctul a se prabusi atunci cand un jucator foloseste o coloana neutra, el se poate opri din construit. Daca niciunul dintre adversari nu se opune, el poate sa-si ia una dintre coloanele proprii pe care sa o a seze pe etajul superior. Insa, daca unul dintre adversari poate demonstra ca este posibila folosirea unei coloane neutre, acea coloana este mutata, intimp ce jucatorul initial isi pierde randul. In rest, jocul se desfasoara ca si in 4 jucatori.

villa6

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s