Dragi parinti, in acest joc RatzFatz totul e despre numerele de la 0 la 10. Pentru copii, aceste numere joaca un rol foarte important, pentru ca sunt intalnite peste tot, pana si pe cele zece degete de la maini! Prin intermediul acestui material, copiii pot descoperi si invata numerele in mod firesc, in joaca, prin rime, poezii si povestioare.
Durata: 10-20 minute pentru fiecare joc
Continutul jocului:
- 10 animale de lemn
- 11 jetoane cartonate
- 1 set de instructiuni
JOCURI DE BAZA:
-
Ordoneaza si denumeste! – Joc de ordonare pentru 1-6 copii de la 4 ani, necesita si ajutorul unui conducator de joc
Conducatorul de joc ii va cere unuia din copii sa raspunda la una din intrebarile de mai jos. Daca acel copil nu poate raspunde singur, ceilalti copii il pot ajuta. Daca cerinta este indeplinita, acea figuria sau carte se va repune in cutie. Se va juca in sensul acelor de ceasornic, fiecarui copil venindu-i randul sa raspunda cel putin o data.
- CUM SE NUMESTE ASTA? Animalele si cartile de joc se vor aseza pe masa. Cartile se vor aseza cu imaginile care arata animalute in sus. Copiii vor spune in prima runda ce animale sunt ilustrate pe cartile respective. In rundele urmatoare, vor numara animalele, apoi cartile vor fi intoarse si se va vorbi despre numere.
- CE ESTE ASTA? Cartile vor fi puse intr-un teac cu partea cu numere in sus. Rand pe rand, copiii vor lua fiecare cate o carte din teanc si o vor pune pe masa. Apoi vor incerca sa descrie ce anume e ilustrat pe cartea respectiva.
- CAUTA! Animalele din lemn si cartile sunt puse in mijlocul mesei. In functie de cerinta, se vor pune cartile pe masa ba cu fata in sus, ba cu fata in jos, pentru a fi la vedere ba animalutele, ba numerele.
Cauta….
- un animal domestic/toate animalele domestice
- un animal salbatic/toate animalele salbatice
- cel mai mare animal/cel mai mic animal
- animale albe, maro, negre….
- animale cu doua picioare
- numarul 1, numarul 5, numarul 3…
- cel mai mare numar/cel mai mic numar
- animalul care iti place cel mai mult/cel mai putin ( poti spune si de ce iti place sau de ce nu iti place)
- cartea fara animale
Sugestii pentru inceputul jocului: Copii vor cauta toate animalele pe care nu le cunosc. Impreuna cu conducatorul de joc vor vorbi despre acestea, cum se numesc si unde pot fi intalnite.
2. Sorteaza! – joc de sortare pentru 1-6 copii de la 4 ani, necesita si ajutorul unui conducator de joc
Se va aseza o carte pe masa, cu fata cu animalele la vedere. Celelalte carti vor ramane in cutie. Toti copiii vor numara impreuna animalele de pe cartea ramasa pe masa.
La final, un copil va lua la intamplare o alta carte din cutie si o va aseza in dreptul lui, tot cu fata cu animalele la vedere. In functie de numarul animalelor de pe cartea trasa de el, acesta va decide daca aceasta carte va fi pusa inainte sau dupa cartea care este deja pe masa :
- inaintea ei, daca numarul animalelor este mai mic
- dupa ea, daca numele animalelor este mai mare
Dupa ce cartea a fost pozitionata corect pe masa, urmatorul copil e la rand si se va repeta actiunea. Cu fiecare carte luata din cutie si pusa pe masa, jocul va deveni mai dificil, pentru ca atunci copiii vor trebui sa decida daca noua carte sta in stanga sau in dreapta primei carti, dar si daca sta intre alte doua carti puse pe masa ulterior ( evident, se va tine cont de sirul numerelor, iar la final va iesi un sir de numere consecutive, de la 0 la 10). Daca doriti, puteti folosi cate o figurina de lemn ca rasplata pentru fiecare carte pusa corect pe masa.
Sugestie: in acelasi fel se poate juca si cu cealalta fateta a cartilor, cu numerele.
3. PRINDE! – joc de actiune pentru 2-6 jucatori de la 4 ani, cu ajutorul unui conducator de joc-cititor
Scopul jocului – animalele sau cartile mentionate trebuie gasite si atinse cu mana cat mai rapid.
La finalul acestor instructiuni de joc, este un text care poate fi citit pentru aceasta activitate, dar, pentru diversitate, puteti inventa mereu o povestioara captivanta, folosind animalele si numerele din joc. Atunci cand veti rosti numele unui animal sau veti descrie o carte, copiii trebuie sa reactioneze imediat si sa puna mana repede pe obiectul numit in povestire. Cine a atins primul acest obiect (animal sau carte) are dreptul sa-l ia si sa-l pastreze langa el.
La final, cine are cele mai multe animale si carti adunate este castigator. Pentru a se pastra suspansul, puteti face in asa fel, incat sa nu includeti toate animalele si lemn si cartile in povestea Dvs, asa incat e in regula daca povestea se termina, iar pe masa mai sunt inca animale sau carti. In momentul in care povestea e gata, se decide castigatorul.
Variante de joc:
Daca vor juca copilasi mai mici sau doar un singur copil, se poate renunta la viteza de reactie pentru a atinge repede cu mana animalul sau cartea mentionate, ci se va face o pauza in povestire si copilasii vor cauta impreuna elementul respectiv.
Pentru a stimula gandirea, se poate apela si la urmatoarea varianta care sa completeze jocul : cand povestea e gata, copiii vor incerca sa numeasca animalele si cartile in ordinea in care au aparut in povestire (acest lucru li se va spune de la inceput, ca trebuie sa fie atenti si sa tina minte ordinea in care apar animalele in poveste).
4. Priveste! – joc de gandire pentru 2-6 copii de la 5 ani, cu ajutorul unui conducator de joc- cititor
Pentru acest joc, copiii trebuie sa fie familiarizati cu animalele din lemn si cu cartile incluse in joc, pentru ca la un moment dat va trebui ca ei sa numeasca ce carti sau animale sunt ascunse in cutia de joc.
Pregatirea pentru joc – Se vor lua 6 animalute/carti la alegere, restul se vor repune in cutie, sub capac.
Se va inventa din nou o povestioara care sa includa elementele din joc, iar copiii vor ciuli urechile, pentru a nu le scapa vreun indiciu important.
Se mentioneaza in poveste un animal/o carte care se afla pe masa? – nu se intampla nimic.
Se mentioneaza in poveste un numar sau un animal care nu se afla pe masa, ci in cutie, sub capac? – cine observa asta, numeste repede lucrul respectiv. Apoi toti se vor uita in cutie. Daca a fost corecta interventia, copilul respectiv va primi ca rasplata una din piesele care se afla deja pe masa. Daca nu a fost corecta interventia si elementul respectiv e, de fapt, pe masa si nu in cutie, copilul respectiv va trebui sa cedeze unul din obiectele pe care le-a castigat deja in joc si sa il puna inapoi pe masa ( Daca nu are niciun obiect castigat inca, nu va returna nimic, iar jocul merge mai departe).
Se mentioneaza in poveste un animal/un numar care se apartine unuia din ceilalti jucatori? Cine va striga „Acesta e deja la cineva!” va primi o carte sau un animalut la alegere, din cele care se afla pe masa.
Cand nu mai sunt animale sau carti ramase pe masa, jocul se incheie. In acel moment, castigator e copilul care a adunat in timpul jocului cele mai multe elemente.
Povestioare si ghicitori
- Rotund si patrat – pentru copii de la 4 ani in sus
Asezati cartile una langa alta pe masa, cu numerele la vedere. Copiii vor privi bine numerele de pe cartile de joc. Cand unul din copii va descoperi care e rezultatul unei intrebari ghicitoare, va trebui sa atinga cu mana numarul respectiv.
- Ce numar are doi colacei pusi unul peste altul? – 8
- Ce numar seamana cu o lebada? – 2
- Ce numar arata ca o undita? – 1
- Ce numar e rotund in partea de jos si culturos in partea de sus? – 5
- Ce numar seamna cu un 8, dar e decupat in partea din fata? – 3
- Ce numar seamana cu litera O/ cu o gogoasa/ cu un hula-hoop etc? – 0
- Ce numar seamna cu un triunghi cu picior? – 4
- Ce numere seamana foarte mult unul cu celalalt, depinde doar cum le privesti, stand drept sau cu capul in jos? – 6 si 9
- Ce numar e format din alte doua numere (sau cifre) – 10
- Ce numar are un corp stramb, dar un acoperis drept? – 7
2. Zero cel trist – povestioara pentru copii de la 4 ani
Asezati toate cartile cu numerele in sus, la vedere, si la final puneti pe masa si animalele de lemn.
Nu demult, intr-o duminica dupa-amiaza s-au strans toate numerele si animalele pe campul din fata casei fermierului Toader, ca sa joace putin fotbal. Cum, nu credeti ca numerele pot juca fotbal? Uite ca in povestea asta pot, si inca cum!
Mai intai, s-au format echipele : intr-o parte, echipa animalelor si, in cealalta parte, a numerelor.Intai s-au ales cei mai buni jucatori, sa fie capitani de echipe. Animalele au ales VACA, iar numerele l-au ales pe 10. Cine au fost alesi apoi? CALUL – el este iute, agil si inalt, mai ales ca sa pareze mingile cu capul. Apoi si numerele si-au ales un jucator de nadejde – pe maretul 9. Apoi au fost animalele la rand si au ales PORCUL, ca sa joace in aparare. Au urmat CAINELE, un bun atacant, apoi PISICA.
Capitanul numerelor nu a aratat prea multa creativitate si fantezie cand si-a ales oamenii, pur si simplu i-a ales pe rand, pe 8, 7, 6 , apoi pe 5 si pe 4, asadar in ordinea descrescatoare a marimii lor. 3 si 2 au ramas in aparare, fara nicio explicatie logica. 1 a fost selectat ca portar.
Intre timp, si animalele si-au completat echipa. OAIA a ramas in aparare, COCOSUL in stanga si GASCA in dreapta erau mijlocasii inaripati. In poarta a ramas MUSCA, iar BROASCA era jucator liber in spatele atacantilor.
Deoarece ambele echipe au convenit sa aiba un numar de 10 jucatori, a mai ramas doar 0 pe banca de rezerve. „Eu nu voi fi ales niciodata, pe mine nimeni nu ma vrea!”, s-a plans 0. Auzind asta, numerelor le-a venit ideea salvatoare: „Tu vei primi cel mai important rol, vei fi arbitrul!” Cativa au mai mormait si comentat, dar in scurt timp s-a auzit primul fluierat, a inceput jocul!
Cum s-a terminat meciul, nu pot sa va spun, pentru ca nici eu nu stiu, dar mai mult ca sigur a fost un meci egal.
3. Hop, hop, galop! – ghicitori pentru copii de la 4 ani
Asezati pe masa animalele si cartile cu imaginile cu animale deasupra. Cartea cu soricelul va fi acoperita. Copiii vor raspunde la intrebari treptat, indicand animalul sau cartea corecta, insa nu le vor lua de pe masa, dupa ce se da raspunsul.
- Ce animal tropaie si alearga in galop? – CALUL
- Cate animale negre vezi? – DOUA
- Unde nu se vede niciun animalut? – IN COAJA DE OU
- Arata animalele albe. – OAIA si GASCA
- Ce animal apare de doua ori? – GIRAFA
- Ce animal apare de cele mai multe ori? – FURNICA
- Ce animal e verde cu totul? – BROASCA
- Cate veverite vezi? – 7
- Ce mananca veveritele? – NUCI
- Ce animalute sunt pe cartea lui 8? – SORICEI
- Cati caini sunt tinuti in aer de alti caini? – DOI
- Ce are fiecare girafa la gat? – O ESARFA
- Cati cai sunt pe cartea de joc? – TREI
- Ce are elefantul pe cap? – O COROANA
- Ce animale vezi ca figurine din lemn, dar si pe cartile de joc? – CAI, CAINI; BROASTE SI PISICI
- Cati tigri sunt? – PATRU
- Cati tigri au aceeasi blanita? – TREI
- Ce animal s-a costumat in pirat? – O FURNICA
4. Numerici, vrajitorul numerelor – povestioara pentru copii de la 5 ani
Cartile de joc se vor pune pe masa, cu ilustratiile cu numere in sus. Figurinele din lemn vor ramane in cutie. Daca va fi recunoscut unul dintre numere, jucatorul va atinge repede cartea cu numarul respectiv si lectura va fi oprita pentru scurt timp. Cu o formula magica pe care copilul va trebui sa o inventeze, el va intoarce carte, va spune ce animale sunt pe jetonul respectiv si apoi va avea voie sa pastreze cartea respectiva. Dupa aceea, se va continua lectura.
Pe vremuri, intr-o tara indepartata, numita Numeralia, traia un mare vrajitor al numerelor, care se numea Numerici. El putea vraji numerele, iar aceasta era o problema destul de mare pentru micii locuitori ai Numeraliei! De exemplu, intr-o zi a schimbat 2-ul in girafe! Parea grozav, dar era si destul de greu sa mergi, sa zicem, la bacanie si, dorind sa cumperi doua cornuri, sa spui ” As dori girafe-cornuri, va rog!”. In alta zi, Numerici a schimbat numerele lui preferate in animalele preferate. „Rum-di-bum!” si nu mai exista numarul 7, ci veverite. Era o nebunie, oamenii trebuiau sa spuna „Veverite zile sunt o saptamana!” , in loc de „Sapte zile sunt o saptamana”, cum era normal.
In scurt timp, numerele au fost cuprinse de teama. Numerici i-a poruncit lui 10 intr-o buna zi: „Tu, numar mare, sa te faci mic-mic!” si l-a schimbat in 10 furnici. De atunci, toti copiii si-au sarbatorit o data in viata „Ziua furnicilor”.Stiti la ce se refera, nu? Pentru ca nu mai exista numarul 10, cand ar fi implinit 10 ani, copiii sarbatoreau ziua de nastere a furnicilor, pentru ca asa a vrut marele Numerici!
Dar Numerici nu s-a oprit la asta, ba chiar isi dorea din ce in ce mai multe transformari. „Pe acest numar burtos, care parca e format din doi colacei… nu-l mai suport!! Il voi schimba … ra-ta-tam… in soricei!” Si pe urmatorul numar l-a vrajit, in locul lui 9 aducand broscute!
In timp ce Numerici era in cautare de alte numere, pentru a le vraji si pe acelea, a intalnit un numar mic, care se ascundea dupa trunchiul unui copac: „Simsalabim, 3 se numeste acum cal!” Stie cineva din voi cum se spunea acum „tri-unghi”? Un cal-unghi, aveti dreptate! Apoi l-a schimbat si pe 4 si a facut din el un tigru.
Deodata, s-a auzit cantecul unui cocos atat de puternic, incat Numerici a stiut ca se lasa noaptea si s-a dus la culcare. Tare s-au mai bucurat numerele 5 si 6, care nu fusesera vrajite inca. Voi stiti in ce le-ar fi vrajit Numerici, daca nu s-ar fi dus la culcare?…
Intunericul a acoperit incet Numeralia si toate s-au linistit. Ziua urmatoare nu se anunta prea usoara, va avea Numerici grija sa fie asa, cu siguranta!
5. In Numeralia
Puneti cartile pe masa, cu numerele in sus. Asezati langa fiecare carte, in afara de cea cu 0, cate un animal din lemn. Daca se va rosti un numar, unul din copii va intoarce cartea cu numarul respectiv pe partea cealalta, cu animale, apoi va avea voie sa pastreze figurina din lemn. Daca numarul respectiv va fi rostit in a doua jumatate a jocului, copilul care atinge cartea va numara animalele si, daca numara corect, va avea voie sa pastreze cartea respectiva. La cartea cu 0, copilul care e la rand va avea voie sa-si aleaga un animal de la unul din ceilalti jucatori.
- Ce numar sta intre 5 si 7? – 6
- Ce numar e mai mare decat 9? – 10
- Ce numar sta intre 3 si 5? – 4
- Ce numar are doi colacei, unul peste celalalt? – 8
- Ce numar sta intre 1 si 3? -2
- Care este numarul de dupa 0? – 1
- Ce numar sta in fata lui 10? -9
- Ce numar arata toate degetele de la o mana? – 5
- Ce numar sta intre 6 si 8? -7
- Langa ce numar nu e niciun animal? – 0
- Despre ce numar nu s-a vorbit mai sus? – 3
- Cate animale sunt in coaja de ou? – 0
- Langa ce numar sta elefantul? – 1
- Cate veverite sunt? – 7
- Cate girafe vedeti? -2
- Si cati soricei? – 8
- Cate broscute sunt desenate? -9
- Multe labute, dar cate pisicute? – 6
- Cai…cati vedeti? -3
- Cate animale latra? – 5
- Un numar format din doua numere? – 10
- Ce numar lipseste? – 4
6. Dar la acestea stiti sa raspundeti?…
Figurinele din lemn se vor aseza pe masa, iar cartile de joc cu animalele ilustrate cu fata in sus, alaturi. Dupa ce jucati acest joc cu copiii de cateva ori, puteti intoarce cartile cu animalele in jos, jocul schimbandu-se intr-un joc de memorie astfel.
- Ce animal e maroniu, da lapte si sta pe camp? – VACA
- Ce e verde si sunt 9 pe o carte? – BROASCA
- Ce e roz si face „groh-groh” ? – PORCUL
- Ce animal poate zbura si se poate da pe rotile? – SORICELUL ( de pe jetoane, nu in realitate )
- Ce e alb si sasaie si da din aripi? – GASCA
- Ce e alb si are lana moale? – OAIA
- Ce animal se vede de 3 ori pe cartea de joc? – CALUL
- Ce are pene, face „cucurigu” si nu face oua? – COCOSUL
- Cati caini vedeti pe cartile de joc? – 5
- Cate pisici sunt negre? – 1
- Ce culoare are pisica din lemn? – PORTOCALIU
- Ce poarta girafele la gat? – Fulare/esarfe.
- Ce culoare are catelul din lemn? – Maro.
- Care animale foarte salbatice exista? – 4 tigri 🙂
- Cine poarta o coroana? – ELEFANTUL
- Cate animale albastre sunt? – 0
- Cate furnici sunt? – 10
- Ce culoare pot avea veveritele? – maro si galben
Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.
Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!