Reguli de joc – Ligretto Schmidt

ligretto

Toţi jucătorii acţionează simultan, aşa că plictiseala nu-şi are locul! Dar atenţie: trebuie să ai o capacitate de reacţie cât mai bună cu putinţă! Cine este cel mai rapid, reusind să-şi epuizeze primul teancul lui de Ligretto şi să se debaraseze de cât mai multe cărţi cu putinţă, are şanse bune să obţină la sfârşit cele mai multe puncte şi să câştige partida!

 • Jucatori : 2-4
 • Varsta: de la 8 ani

Conţinut:  160 de cărţi, constand in 4 seturi  a câte 40 de cărţi – câte un set pentru fiecare dintre cei 4 jucători.

Pregătirea jocului:

Mai întâi, se grupeaza cărţile după culorile diferite de pe spatele lor (faţa cu inscripţia „Ligretto”). Fiecare jucător îşi preia propriul set de cărţi în culoarea aleasa, apoi îl amestecă temeinic. Fiecare jucător depune acum, în faţa lui, pe masă, cărţi din setul propriu, cu feţele cu cifre întoarse în sus. Numărul cărţilor expuse variază în funcţie de numărul jucătorilor:

 • pentru 2 jucători: 5 cărţi
 • pentru 3 jucători: 4 cărţi
 • pentru 4 jucători: 3 cărţi

Aceste cărţi vor fi denumite de-acum încolo rând 1. Pe lângă aceste cărţi, fiecare jucător trebuie să depună într-un teanc 10 cărţi întoarse cu faţa cu cifre în sus. Acesta va fi teancul Ligretto 2. Restul cărţilor va fi ţinut în mână de către jucători drept teanc acoperit 3.

Desfăşurarea jocului:

Începeţi după semnalul „Start”! Toţi jucătorii încearcă simultan să scape cât mai repede cu putinţă de cărţile lor expuse! Cărţile vor fi depuse cu faţa în sus în mijlocul mesei urmând regulile de mai jos:

 • Cărţile cu numărul 1 pot fi depuse oricând în mijlocul mesei şi reprezintă cărţile de pornire pentru orice teanc.
 • Celelalte cărţi pot fi depuse numai în cazul în care cartea nouă are aceeaşi culoare cu cea a teancului şi dacă arată un număr cu unu mai mare decât numărul de pe cartea pe care urmează a fi depusă. Adică peste un 1 albastru se poate depune numai un 2 albastru. Nicio altă carte! Peste un 2 albastru se poate depune numai un 3 albastru etc. Toţi jucătorii joacă simultan, de aceea este foarte important să acţionaţi rapid, fiindcă dacă unul dintre jucători a depus deja o carte cu un 2 albastru, un alt jucător care avea şi el intenţia să depună o asemenea carte va trebui să aştepte până când cineva aşază din nou un 1 albastru pe masă.
 • Toți jucătorii pot să depună cărți în oricare dintre teancurile de pe mijlocul mesei, indiferent de cine a depus prima carte în teanc.
 • Din fiecare culoare pot exista simultan mai multe teancuri de cărţi.Cine nu mai poate juca în continuare cu cărţile din rândul său trebuie să răsfoiască cât se poate de repede cărţile pe care le ţine în mână.

Pentru aceasta, jucătorul va întoarce întotdeauna câte 3 cărţi dintr-o dată şi le va depune pe masă în faţa lui, suprapuse şi întoarse cu faţa în sus. Astfel, se formează un teanc de depunere propriu. Dacă se potriveşte cartea superioară din acest teanc, atunci jucătorul poate să o depună cât mai repede în mijlocul mesei! Dacă după ridicarea acestei cărţi a descoperit o nouă carte care se potriveşte, o poate depune şi pe aceasta pe un teanc etc. Dacă jucătorul n-a găsit nicio carte potrivită, trebuie să descopere repede următoarele 3 cărţi. După ce a epuizat teancul din mână, jucătorul îşi adună teancul de depunere, îl amestecă repede, apoi răsfoieşte din nou rapid teancul, descoperind iarăşi câte 3 cărţi simultan.

ligretto-01

Teancul Ligretto    Să nu pierzi niciodată din vedere rândul tău de pe masă şi teancul tău de Ligretto, fiindcă trebuie să te debarasezi în primul rând de aceste cărţi. Cine a reuşit să depună o carte din rândul lui în mijlocul mesei îşi poate lua cartea superioară de pe teancul lui de Ligretto şi poate completa cu aceasta rândul lui la numărul original de cărţi de la începutul jocului. În acest fel, veţi juca în continuare cu mare viteză, până când unul din jucatori îşi va epuiza întregul teanc de Ligretto.

Sfârşitul jocului    Cine reuşeşte să-şi depună ultima carte din teancul de Ligretto, strigă „Ligretto!” şi jocul se termină instantaneu.

Evaluarea   Toate cărţile depuse în mjlocul mesei vor fi separate după culoarea lor de pe verso (care corespunde culorilor alese de jucători). Jucătorul primeşte pentru fiecare carte pe care a reuşit să o depună în mijlocul mesei câte un punct. Pentru fiecare carte care se mai află în teancul lui de Ligretto, jucătorul primeşte 2 puncte de penalizare. Cărţile din rând şi cele din mână nu se calculează. Cine a acumulat cele mai multe puncte câştigă jocul! ligretto3Zici că jocul s-a terminat prea repede? Atunci cere o partidă de revanşă!  Dacă doriţi să jucaţi un întreg turneu, notaţi-vă punctele obţinute pentru fiecare rundă în parte şi câştigă jucătorul care a obţinut cele mai multe puncte după un număr de partide stabilit anterior. Şi ce vă faceţi dacă, la un moment dat, chiar nu mai puteţi depune nicio carte, fiindcă toate cărţile potrivite se află în adâncurile teancurilor de Ligretto? Atunci număraţi toate punctele obţinute până în acel moment şi începeţi o partidă nouă.

Pentru profesionişti Ligretto  În această variantă, puteţi utiliza rândurile drept depozit intermediar. Puteţi depune în rândul propriu fie cărţi din mână, fie cărţi din teancul Ligretto, dar trebuie să respectaţi două reguli:

 1. numerele trebuie aşezate în ordine descrescătoare
 2. cărţile aşezate succesiv trebuie să fie de culoare diferită.

Sună bine? Chiar este o idee bună, mai ales pentru că astfel puteţi scăpa repede de cărţile cu numere mari din teancul vostru de Ligretto. Dar atenţie! Dacă folosiţi prea multe cărţi în rândul vostru, veţi bloca golurile pe care le-aţi putea completa de pe teancul vostru de Ligretto!

Mai mulţi jucători, mai multă distracţie!  Vreţi să jucaţi o partidă de „Ligretto” cu cinci, şase sau chiar cu doisprezece jucători? Nicio problemă! Atunci faceţi rost şi de cutiile de Ligretto în celelalte culori. Există Ligretto de culoare roşie, albastră şi verde – fiecare cutie conține câte 4 seturi diferite de cărți pentru câte 4 jucători (3 cutii = 12 jucători)!

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s