Reguli de joc – Vario Piatnik

Acest joculet Piatnik este dovada clara a expresiei celebre care spune ca esentele tari se pastreaza in recipiente mici. Desi pare foarte banal, aplicatiile si ideile din spatele lui sunt foarte valoroase pentru educatia copiilor, asa ca indraznesc sa vi-l recomand cu toata inima!

In acest joc se exerseaza recunoasterea elementelor si observarea ordinii exacte a acestora, deprinderi care il vor ajuta pe prescolar sa fie mai pregatit pentru procesul de invatare a scrisului si cititului. Aceste exercitii sunt foarte indicate si pentru copiii cu dislexie.

DSCF4223

Mai jos sunt 10 variante de joc, cu grade de dificultate diferite. Unele variante sunt potrivite pentru exercitii individuale, altele sunt potrivite pentru mai multi jucatori.

Continutul jocului:

2×24 carti, pe care se regasesc mereu aceleasi patru elemente, dar asezate in alta ordine.

1. CAUTAM PERECHI ( pentru 1.4 jucatori) – Pentru fiecare carte din prima serie se vor cauta imaginile identice ( in joc sunt 48 carti, adica 24 de carti in dublu exemplar).

DSCF4224

2. LOTTO  – Cartile se impart in doua teancuri a cate 24 de carti unice. Fiecare copil va primi cate 6 carti dintr-o serie, pe care le va aseza una langa cealalta, in 3 randuri de cate 2 carti, asa incat sa formeze o plansa lotto, pe care le va lasa in dreptul sau pe masa. Conducatorul de joc le va arata copiilor cate o carte, luata din al doilea teanc. Fiecare copil are voie sa revendice cartea aratata de conducatorul de joc, daca are perechea acesteia in fata lui, pe masa. Va pune cartea primita peste cartea identica si jocul continua cu alta carte aratata de conducatorul de joc. Cartile pe care nu le revendica nimeni vor fi puse in teanc la baza. Cine nu va fi foarte atent nu prea are sanse sa castige…Cine va dori sa revendice o carte care nu ii apartine ( e foarte usor sa confunzi imaginile, daca nu esti atent) va trebui sa cedeze una din cartile deja castigate, aceasta carte fiind pusa la baza teancului de carti din care conducatorul de joc imparte cartile. Castigator este cel care completeaza toate cele 6 imagini initiale cu perechile lor identice.

DSCF4249

3. LOTTO ANUNTAT  – Jocul se joaca dupa regulile de la punctul 2, dar acum conducatorul de joc nu mai arata cartea, ci spune elementele in ordinea in care apar acestea pe cartea respectiva. De exemplu : Casa-copil-copac-caine. Aceasta varianta de joc e chiar mai solicitanta decat cea de la numarul 2.

4. JOC DE SORTARE – Cartile dintr-o jumatate unica ( fara carti perechi) se vor amesteca bine si se vor imparti toate in mod egal intre jucatori. Conducatorul de joc va decide ce carti vor trebui jucatorii sa puna jos, la mijloc. Aceasta decizie trebuie luata in functie de varsta si experienta jucatorilor.

De exemplu:

  • se pun jos toate cartile care incep cu un catel
  • se pun jos cartile care se termina cu o casa
  • se pun jos cartile pe care casa e pe locul doi
  • se pun jos cartile pe care copilul e dupa catel
  • se pun jos cartile pe care copilul e la inceput si copacul la sfarsit etc etc etc…

5. ASEZAREA CARTILOR DUPA REGULI ( pentru 1-4 jucatori)

a) Ultimul element de pe cartea anterioara trebuie sa fie acelasi cu primul element de pe cartea urmatoare

DSCF4251

b) Se va stabili un anume element dupa care se face ordonarea, de exemplu casa. Pe prima carte, casa va fi pe pozitia intai, pe a doua carte pe pozitia a doua si tot asa, pe a cincea carte pe pozitia intai si se pastreaza tandemul.

DSCF4253

6. SEXTET ( pentru 2-4 jucatori) – Cartile unei serii unice se vor amesteca bine si se vor imparti in mod egal intre jucatori. Jucatorul care e la rand va intreba un jucator la alegere daca are o anume carte ( de exemplu, cartea „Caine-casa-copil-copac”) si, daca acesta o are, i-o va da celui care a intrebat. Jucatorul acela va trebui sa urmareasca ordinea elementelor de pe jetoane si sa intrebe despre carti care incep cu „Caine”, de exemplu, daca asa alege el la inceput. Ideea este ca fiecare jucator sa isi faca un sextet ( un set de 6 carti) cu acelasi element pe primul loc, in cazul de mai sus fiind cainele. La intebarile urmatoare, trebuie sa tina cont de cartile pe care le are si sa inverseze elementele intre ele, mintal, pentru a sti ce carte ii lipseste si ce sa ceara, altfel nu va putea face setul de 6.DSCF4252

 

De asemenea, se poate juca cu sextet la care elementul comun sa fie al doilea/al treilea/ultimul element, important e ca acest lucru sa fie convenit de toti jucatorii, toti aduna sextet dupa aceeasi regula in tura respectiva.

7. CVARTET ( pentru 2-6 jucatori) – Cartile se vor amesteca foarte bine si se vor imparti intre jucatori in mod egal. Se va juca pe rand, jucatorii vor intreba pe ceilalti jucatori despre o anumita carte, daca jucatorul intrebat are cartea respectiva e nevoit sa o cedeze, daca nu o are, e randul urmatorului jucator. Regula cvartetului este formarea unei serii de 4 elemente diferite pe prima pozitie in imagini ( de exemplu cvartet intre caine-casa-copac-copil, casa-copil-caine-copac, copac-caine-casa-copil si copil-caine-copac-casa. Ordinea elementelor de dupa primul element nu e relevanta, important e cvartet de elemente unice pe pozitia intai in 4 imagini).

8. JOC DE PERECHI ( pentru 2-6 jucatori) – cartile dintr-o serie unica se vor amesteca si se vor imparti in mod egal intre jucatori. Se vor forma perechi din doua carti care au acelasi element pe prima pozitie. Jucatorii isi vor scoate apoi perechile facute si le vor pune alaturi, iar restul cartilor vor fi tinute in mana, evantai. Primul jucator trage o carte de la cel din stanga lui si incearca sa formeze o pereche cu vreo carte pe care o are in mana – daca se formeaza o pereche, o va scoate si o va pune alaturi de celelalte. Se joaca mai departe, pana toate cartile vor fi sortate in perechi care au acelasi element comun, in cazul acesta primul. Se poate juca cu perechi dupa al doilea, al treilea sau ultimul element comun, ultimele doua sa fie identice sau primul si ultimul element sa fie comune etc.

9. JOC DE PATRU – Aceasta versiune de joc nu tocmai usoara e foarte potrivita pentru copii cu legastenie, incepand cu clasa a doua.

Se va forma un cvartet din patru carti,  pe care doua elemente ( de exemplu, caine si copil) sunt in aceeasi ordine, dar locul celor doua pe jetoane poate sa difere, de exemplu sa fie caine-copil-copac-casa, casa-caine-copil-copac etc.

Se joaca dupa regulile de cvartet, cartile se impart in mod egal intre jucatori, primul incepe si intreaba pe vecinul sau despre o carte anume etc etc. La final, cine are cele mai multe serii de cvartet este castigator.

10. JOC DE MEMORIE – Acest joc este foarte dificil si e recomandat pentru copii de minim 6 ani, cu cat varsta e mai mare, cu atat mai multe perechi se vor folosi in joc.DSCF4254Perechile de carti se vor amesteca foarte bine si apoi se vor aseza pe randuri cu fata in jos. Jucatorii vor intoarce pe rand cate doua carti si, daca sunt pereche, au voie sa le pastreze, daca nu, cartile se intorc inapoi cu fata in jos si urmatorul jucator e la rand. Cine are cele mai multe perechi la final este castigator.

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri, jucati-va cu copiii, copilariti impreuna… 🙂

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s