Reguli de joc – Wir spielen Baustelle Ravensburger

baustelle

La livrarea materialelor de constructie, totul a mers pe dos: Unde a fost livrat lemnul si unde a fost dus pietrisul? Din cauza acestor incurcatori, muncitorii harnici nu pot inainta cu lucrul. Cine poate ajuta la gasirea materialelor potrivite? Invitati-i pe copii sa aduca ordinea in haosul din santiere: cu ajutorul celor doua camionete, materialele de constructie livrate gresit pot fi transportate la locul potrivit. Pentru copiii ceva mai mari, va decide zarul cu culori cat de departe au voie sa inainteze camioanele.

Wir spielen Baustelle este un joc puzzle si de coordonare pentru 1-2 copii de cel putin 2 ani jumatate. Acest joc antreneaza gandirea logica, cunostinte despre viata de zi cu zi, spiritul de comparatie si de ordonare. Copiii vor invata, prin intermediul ilustratiilor, cum se construieste o casa pas cu pas, ce operatii si ce materiale sunt necesare.

Continutul jocului:

baustelle1_a

  • un  zar cu culori
  • 2 camionete
  • 24 componente stradale ( 6 drepte, 12 curbe, 3 giratorii, 3 intersectii drepte)
  • 6 santiere
  • 12 placute cu materiale de constructie ( 2x tuburi de canalizare, 2xpietris, 2xcaramizi, 2x tigle pentru acoperis,2x lemne, 2xvopseluri si pensule)

Versiuni de joc pentru copiii foarte mici:

Joc liber si familiarizarea cu tema jocului Pentru inceput, este important sa se obisnuiasca jucatorii cu toate materialele jocului. Pentru aceasta, ideal e sa aiba destul loc pe masa sau pe podea, pentru a imbina piesele de puzzle in trasee, pentru a incarca si descarca cele doua camionete cu piesele-materiale de constructie.

Apoi, copiilor li se va povesti in ce ordine se construieste o casa, care sunt secventele de lucru, ce se intampla in fiecare din ele. Pentru aceasta, de mare ajutor vor fi cele 6 jetoane mari cu santierele, care se vor aseza in ordinea cronologica potrivita.

baustelle1_b

baustelle2_a

Luati-va timp sa le explicati pe indelete despre lucrarile de constructie, materialel folosite si vehiculele necesare si pentru a le numi corect – unele denumiri sunt, cu siguranta, necunoscute pentru copii!

baustelle_a

Construim o structura de circulatie – Acum urmeaza asamblarea unui „plan de joc”, cu ajutorul pieselor stradale, a celor 6 santiere si a celor doua camioane. Zarul si piesele cu materialele de constrcutie pot ramane in cutie, deocamdata.

  1. Primul pas – planul de joc. Imbinati alaturi de copi piesele de puzzle, piesele putand fi folosite fata-verso, astfel se vor gasi mai usor posibilitatati de imbinare intre piese. Lasati sa se desfasoare creativitatea copilului – prin mai multe incercari de imbinare, in scurt timp va reusi sa faca adevarate trasee, dezvoltandu-si intre timp motricitatea fina.
  2. Pasul al doilea – circulam pe strazi. Daca s-a asamblat planul de joc, copiii au voie, desigur, sa probeze cu cele doua camioane eficienta acestuia, plimband camioanele de-a lungul si de-a latul traseelor. ( Il puteti incuraja pe copil sa scoata sunete precum un camion in trafic – sunet de motor, de claxon, de accelerare, de franare etc, dezvoltandu-si astfel capacitatile de comunicare.)

Ce materiale sunt necesare pe santiere? – pentru 1-2 jucatori

Scopul jocului este acela de a-i ajuta pe constructori, aducandu-le materialele potrivite fiecarui santier in parte. Aceasta inseamna ca  materialul „livrat gresit” va fi incarcat in camion si dus pe santierul de unde acesta lipseste.

Pregatirea pentru joc: In functie de varsta si de capacitatea de intelegere a copilului, puteti creste treptat sau controla gradul de dificultate. Jucati intai cu 3 santiere si cu cele 6 jetoane cu materiale de constructie aferente. Materialele care apartin unui santier sunt ilustrate pe coltul din stanga jos al fiecarui santier in parte. Cele trei santiere care vor fi folosite initial se vor imbina in planul de joc, in asa fel incat sa fie usor accesibile tuturor jucatorilor. Mai tarziu, se pot introduce treptat in joc si celelalte santiere si jetoanele aferente.

Pe fiecare santier se vor „livra gresit” din start cate 2 materiale de constructie. Acestea se vor pune intr-un teanc mic alaturi de santier.Este important ca, la inceput, materialele sa nu stea pe santierele carora le apartin in mod logic si corect. Astfel, copiii vor avea de lucru, mutand aceste materialele pe santierele unde e nevoie de ele. De exemplu, lemnul se va pune langa santierul cu lucrarile de zugravire si caramizile langa santierul cu structura acoperisului.

Sa inceapa jocul! Jucatorii vor uni santierele cu piese stradale, asa incat se va forma un traseu. Se pot folosi cat de multe piese stradale vor jucatorii. Ordinea santierelor nu are nicio importanta, in aceasta varianta de joc.

baustelle4

La final, fiecare jucator isi va alege un camion si il va aseza pe un santier, la alegere.

Dupa aceea, se va juca pe rand. Cel mai tanar jucator va incepe si va incarca materialul de constructie de deasupra, din teancul mic, in camionul lui. Apoi il veti intreba pe jucator: „Ce material de constructie e acesta? Pe ce santier trebuie transportat?”. Daca jucatorul a descoperit de pe care santier lipseste materialul respectiv, va conduce camioneta pana acolo.  Camionul va fi parcat si jetonul cu materialele respective va fi descarcat exact pe locul de pe santier dedicat.

Dupa acest moment, tura lui se termina si urmatorul jucator e la rand. Pe tura, doar un singur material poate fi incarcat si transportat!

Jucatorii isi vor incepe noua tura de la locul la care si-au lasat camionul ultima data, la ultima livrare. Daca pe santierul respectiv nu mai este niciun material de constructie de livrat in alta parte, camionul respectiv va parcurge drumul pana la urmatorul santier langa care mai sunt materiale livrate gresit.

Sfarsitul jocului: Cand toate materialele livrate gresit initial au fost transportate la santierele potrivite, jocul se termina si toti jucatorii sunt castigatori, trebuie felicitati pentru treaba grozava pe care au facut-o, ajutandu-i pe constructori sa-si duca planul la capat.

Versiuni de joc pentru copiii ceva mai mari:

La drum cu zarul cu culori – pentru 1- 2 jucatori

Scopul jocului este de a duce materialele de constructie pe santierele potrivite. Zarul cu culori va decide cat de repede vor inainta camioanele.

Pregatirea jocului : „La drum cu zarul cu culori” se va pregati la fel ca varianta ” Ce materiale sunt necesare pe santiere?”. Sunt, insa, doua diferente : Pentru ca jucatorii sunt deja mici specialisti in constructii, se va juca de la inceput cu 6 santiere. In plus, va fi folosit si zarul cu culori.

Sa inceapa jocul! – De jur imprejurul  celor 6 santiere se va forma un traseu stradal. La final fiecare jucator isi face alege cate un camion si il va pozitiona pe un santier, la alegere.

Cel mai tanar jucator va incepe jocul si va incarca primul jeton cu materiale de constructii din teancul mic, de langa santierul ales. Dupa aceea, va arunca cu zarul. Culoarea va indica pe ce culoare va avea voie camionul sa inainteze, de aceea trebuie sa fiti atenti, fiecare piesa stradala are propria culoare! Daca a ajuns camionul pe piesa de culoarea aruncata pe zar, va trebui sa se opreasca acolo, tura e gata si urmatorul jucator e la rand.

baustelle6

Santierele au o functie speciala : pot lua orice culoare! De exemplu, daca un jucator a aruncat pe zar albastru si intre camion si santier nu e nicio piesa albastra, atunci camionul are voie sa mearga direct pana la santier si sa livreze materialul transportat.

Observatie: Pe fiecare santier si pe fiecare piesa stradala au voie sa stea simultan amandoua camioanele.

Cine va deveni Regele Santierelor? – joc de competitie intre 2 jucatori sau doua grupe mai mici.

„La drum cu zarul cu culori” se poate juca si ca joc de competitie. Pentru doua grupe, se vor organiza doua echipe adversare. Fiecare echipa isi va alege cate un camion. Apoi se va arunca cu zarul si se va inainta ( la fel ca in varianta anterioara, cu zarul cu culori). Materialele de constructie livrate corect nu vor mai fi lasate pe santiere, ci vor fi adunate de echipe. Echipa care, la final, are cele mai multe materiale de constructie livrate va fi castigatoare!

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

 

 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s