Reguli de joc – Colorama Ravensburger

Colorama este un joc gandit pentru 1-6 jucator de 3-8 ani.

col1

Colorama ii incurajeaza pe copii sa priveasca cu atentie, sa compare, sa denumeasca si sa aranjeze/organizeze. Jucand Colorama, copiii isi exerseaza dexteritatea manuala si gandirea logica.

Continutul jocului:col2

  • o plansa de joc
  • 40 de piese de joc in 4 culori diferite( rosu, galben, albastru si verde) si 5 forme distincte (rotund, patrat, triunghi, hexagon si trapez)
  • un zar cu culori
  • un zar cu forme

Variantele de joc oferite au grad de dificultate crescatoare, in functie de varsta copiilor care joaca.

Prima varianta de joc : Familiarizatea cu piesele de joc – pentru 1- 6 copii de la 3 ani in sus.

Se vor amesteca piesele de joc si se vor imparti in mod egal intre jucatori. Culoarea si forma pieselor nu au nicio importanta la impartirea pieselor. Orice piesa ramasa dupa impartirea egala intre jucatori se va pune la locul ei de pe plansa de joc.

Copiii vor juca pe rand, punand fiecare cate o piesa pe plansa, fiind atenti sa corespunda atat forma, cat si culoarea spatiului de pe plansa cu piesa aleasa. De exemplu, o piesa rotunda galbena va fi pusa pe un spatiu liber rotund si galben.

Jocul e gata cand toate spatiile de pe plansa au fost completate cu piesele corespunzatoare. Nu pierde nimeni la acest joc, toata lumea e castigatoare!

A doua varianta de joc: Familiarizarea cu zarurile – pentru 2-6 copii de la 4 ani in sus.

Jucatorii vor pune toate piesele pe locurile corecte pe plansa de joc. Cand e randul unui jucator, acesta va arunca doar zarul colorat. Va lua de pe plansa o piesa de culoarea indicata de zar si o va pune in fata lui. De exemplu, VERDE – va putea lua un patrat verde sua un trapez verde etc.

Jokerul de pe zar inseamna ca jucatorul respectiv poate lua orice culoare doreste.

Daca, spre sfarsitul jocului, se arunca o culoare pe zar si nu mai sunt piese de acea culoare ramase pe plansa, tura acelui jucator se termina si va urma alt jucator la rand.

Partea alba a zarului inseamna „ghinion” – stai o tura, nu vei putea lua nicio culoare tura asta.

Jocul e gata de indata ce toate piesele au fost luate de pe plansa de joc. Jucatorul cu cele mai multe piese adunate e castigator.

Aceasta varianta de joc se poate juca si cu zarul cu forme, in locul zarului cu culori. Zarul acesta va arata ce forma de piesa poate fi luata de pe plansa, indiferent de culoarea acesteia. Rolul jokerului este acelasi, se poate alege orice culoare doreste jucatorul respectiv.

A treia varianta de joc : COLORAMA – pentru 2-6 jucatori de la 5 ani in sus

Regulile de joc sunt aceleasi ca la varianta de joc 2, dar se vor folosi ambele zaruri. Se va lua de pe plansa de joc piesa care e potrivita atat la forma, cat si la culoare cu cele aratate de cele doua zaruri. Daca nu mai e nicio piesa disponibila care sa intruneasca cele doua conditii (forma si culoare), jucatorul respectiv da zarurile urmatorului jucator, nu va putea lua nicio piesa tura respectiva.

Daca se arunca partea alba pe zar, pierzi tura respectiva.

Exemple de combinatii de zaruri :

  • verde si patrat : ia un patrat verde
  • verde si joker : ia o piesa verde, de forma pe care o alegi tu/ care e disponibila inca pe plansa
  • hexagon si joker : ia un hexagon de culoarea pe care o preferi/ care e disponibila inca pe plansa
  • partea alba si rotund : pierzi o tura.

A patra varianta de joc : COLORAMA PENTRU EXPERTI – pentru 2-6 jucatori de la 5 ani in sus.

Regulile de joc sunt aceleasi ca la COLORAMA de la varianta 3, cu cateva diferente :

La inceput nu se pun piesele de joc pe plansa, ci se amesteca si se impart intre jucatori in mod egal, fara a se tine cont de forme si culori – piesele care raman dupa impartirea egala intre jucatori se vor pune pe plansa la locurile potrivite.

Jucatorii trebuie sa joace, pentru a scapa de piesele lor, punandu-le pe plansa de joc, dar fiind atenti la ce vor arunca pe cele doua zaruri. Castigator va fi jucatorul care ramane primul fara piese.

A cincea varianta de joc ( inventata si oferta de doamna Ioana Tohanean, careia ii multumim!) : COLORAMA – SCOICILE COLORATE

Elemente necesare în plus față de conținutul original al cutiei:

  1. un zar-culori (opțional). În lipsa lui se va arunca a doua oară zarul-culori din cutie!

  2. Marcatori (25-30 buc.) pentru fiecare jucător începând cu al 3-lea. Aceștia pot fi orice (boabe, jetoane sau cubulețe de la alte jocuri, bile, mărgele, etc…) atâta vreme cât au aceeași culoare și încap în piesele de joc.

  • în 2 jucători NU sunt necesari, piesele se depun pe planșă astfel: primul jucător le depune cu partea plină în sus iar al doilea le depune cu partea goală în sus!

  • în 3 jucători: primul le depune cu partea plină în sus, al doilea cu partea goală în sus, al treilea cu partea goală în sus în care adaugă propriul marcator.

Ideea e ca fiecare să-și poată recunoaște piesele depuse pe planșă. Nu sunt obligatorii variantele de mai sus: dacă se dorește, fiecare jucător poate folosi marcatorii săi, caz în care toate piesele se depun cu partea goală în sus + marcatorul fiecăruia!

1. Se fabrică scoicile: se unesc câte două piese de aceeași formă DAR de culori diferite și se așază pe masă lângă planșa de joc. NU este permis să existe scoici identice! Scoicile pot fi grupate pe forme și așezate astfel în cutie.col3_a

2. Începe jocul jucătorul îmbrăcat cel mai colorat: aruncă ambele zaruri (toate exemple sunt conform imaginii alăturate)

Exemplu: zarurile arată hexagon și roșu. Jucătorul a câștigat o piesă (jumătate de scoică) hexagon/roșu. În plus, jucătorului i se oferă șansa de a câștiga și jumătatea cealaltă de scoică, adică o scoică întreagă (2 piese). Dat fiind că există nu una ci două scoici de formă hexagon care au o jumătate roșie (hexagon/roșu/verde și hexagon/roșu/albastru) șansele de a câștiga una dintre ele sunt mai mari. Jucătorul are dreptul de a mai arunca o dată cu zarul-culori și dacă nimerește:

  • una din cele două culori (verde sau albastru): câștigă scoica întreagă (2 piese)!

  • joker: alege scoica, fie cea hexagon/roșu/verde, fie cea hexagon/roșu/albastru.

  • zar alb: repetă aruncarea până dă fie culoare, fie joker.

  • orice altă culoare înafară de verde sau albastru atunci rămâne doar cu jumătatea roșie (1 piesă) câștigată inițial pe care o ia din oricare dintre scoici.

ATENȚIE! Dacă în decursul jocului se întâmplă să existe o piesă (o jumătate) roșie singură și o scoică întreagă (conținând o jumătate roșie) atunci jucătorul este obligat să ia jumătatea roșie singură. În acest caz NU este permis să ”strice” scoica întreagă!

Această regulă, de a lua doar jumătatea singură (atunci când ea există) și NU jumătatea dintr-o scoică întreagă este valabilă pentru orice altă culoare!

3. Dacă pe ambele zaruri este joker jucătorul are dreptul să aleagă atât forma cât și culoarea primei piese, urmând, desigur, să mai arunce zarul-culori încă o dată, șansa lui de a câștiga scoica întreagă.

Exemplu: jucătorul alege pătrat și verde. Câștigă astfel o piesă pătrat/verde ȘI, în plus, are dreptul să mai arunce o dată zarul-culori și dacă nimerește:

       a.galben sau albastru sau joker a câștigat o scoică întreagă:

  • Galben: câștigă scoica pătrat/verde/galben
  • Albastru: câștigă scoica pătrat/verde/albastru
  • Joker: la alegere una dintre scoicile de mai sus

       b.NU albastru sau galben rămâne doar cu piesa pătrat/verde

       c.alb pe zar: repetă aruncarea până dă fie culoare, fie joker.

4. Dreptul de a arunca a doua oară zarul-culori se aplică când există cel puțin o scoică întreagă (două jumătăți) care poate fi câștigată dar NU se mai aplică atunci când nu mai ai ce câștiga!

ATENȚIE! Două piese rămase singure după ce jumătățile lor au fost câștigate anterior NU pot fi considerate o scoică: în acest caz a doua aruncare a zarului-culori e inutilă!

5. Dacă un jucător aruncă pe zar o combinație de formă/culoare din care nu se mai găsesc deloc piese NU mai repetă aruncarea. Tura lui s-a încheiat.

6. Alt exemplu: combinație de zaruri cerc/alb (fără culoare). Jucătorul păstrează zarul cerc și repetă aruncarea cu zarul-culori până nimerește fie culoare, fie joker.

7. Piesa (jumătatea de scoică) sau cele 2 piese (scoica întreagă) câștigate într-o tură se depun pe planșă la locurile lor (atunci când e cazul, la alegere!).

Exemplu: ai câștigat o piesă hexagon/roșu. Dacă pe planșă sunt libere ambele locuri depui piesa, la alegere, în oricare dintre acestea două.

ATENȚIE! Alegerea locului de depunere nu este fără importanță. În desfășurarea jocului, pe măsură ce locurile se ocupă este posibil ca depunerea unei singure piese să conducă la finalul jocului. Ca atare, în funcție de numărul de piese depuse în raport cu ceilalți poți opta pentru încheierea sau lungirea jocului! (vezi pct. 9)

8. După ce jucătorul depune pe planșă piesele câștigate în tura lui jocul continuă în sens orar, în același fel descris mai sus, cu următorul jucător care aruncă și el ambele zaruri. Firește, se poate întâmpla ca un jucător să nu câștige nicio piesă în tura lui .

9. Jocul se termină atunci când pe planșă s-a completat (indiferent de cine a depus piesele) o linie, fie verticală (lățimea planșei, 5 piese), fie orizontală (lungimea planșei, 8 piese). În acest moment jocul se întrerupe și jucătorii își numără fiecare piesele depuse pe planșă (fără a le ridica încă!) și acela care are cele mai multe este câștigătorul. În caz de egalitate jocul mai continuă până la completarea unei noi linii și tot așa până se poate stabili un câștigător.

col3_b

Exemplu: Acest joc în trei s-a încheiat după completarea unei linii, și anume, coloana 4. În funcție de piesele depuse jucătorii se clasează pe următoarele locuri:

1: marcatorul galben (9 piese depuse)

2: la egalitate marcatorii roșu și negru (6 piese depuse).

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s