Reguli de joc – Kakerlakak Ravensburger, versiunea compacta

Gandacul de bucatarie misuna de colo-colo, infometat si mereu in cautare de bunatati. In meniu sunt branza, paine, peste si ciocolata. De nu s-ar misca mereu tacamurile!…In continuu, gandacul trebuie sa strabata bucataria si sa-si faca drum, pentru a ajunge la tinta. Brusc intra bucatarul – acum chiar trebuie sa fuga!

kk3

Jocul este recomandat pentru 2-4 jucatori de 5 ani+.

Continutul jocului:

 • o plansa de joc
 • 9 tacamuri cu buton de fixare pe plansa
 • un gandac cu suport pvc
 • 4 carti de meniu
 • 4 cipuri cu gandacel
 • un zar cu tacamuri
 • un zar cu bucatar

kk4

Scopul jocului: Fiecare jucator gandacos va incerca sa ajunga pe rand la cele 4 bunatati din cartea lui de meniu si sa dispara apoi cat de repede in siguranta, intr-o gaura din pardoseala.

Inainte de a incepe jocul, puneti gandacelul in suportul pvc si asezati-l pe spatiul cu gaura din pardoseala. Pentru fiecare jucator va fi cate o carte de meniu, toate aceste carti se vor amesteca si se vor pune intr-un teanc, cu fata in jos.

Important! Cartea cu semnul verde pe ea va fi mereu in joc, intre aceste carti de meniu! ( In ideea ca, daca joaca 2 sau 3 jucatori si se vor selecta doar 2-3 carti de meniu si una va fi lasata deoparte, cartea marcata cu verde nu trebuie sa fie lasata afara din joc.) Jucatorii vor lua apoi din teanc cate o carte de meniu si o vor pune pe masa, la vedere, in dreptul lor. Cipurile cu gandacei vor fi la indemana, tot cate unul pentru fiecare jucator. Luati zarurile si sa incepem jocul!

Varianta pentru incepatori

Jucatorii vor schimba intre ei rolurile de jucatori gandacosi si jucator bucatar.

Cine a tras cartea de meniu marcata cu verde va incepe jocul si va lua zarul portocaliu, cel cu tacamuri.

Cum se muta gandacelul?

Jucatorii gandacosi au voie sa dea cu zarul de doua ori si sa faca mutari, inainte de a intra in joc bucatarul. Pe planul de joc sunt 6×6 spatii de joc, pe care gandacelul se poate misca vertical sau orizontal. Sa te uiti bine pe cartea ta de meniu, inainte de a muta gandacelul, ca sa stii la care delicatesa trebuie sa ajungi mai intai. La primul jucator (cel cu cartea de meniu insemnata cu verde), prima gustare e ciocolata.

Aruncati zarul! Veti avea urmatoarele optiuni:

kk7_a

 

 

 • Daca ai aruncat una din variantele de mai sus, ai voie sa alegi un tacam identic de pe plansa de joc si sa-l rotesti o data(un spatiu de joc, o miscare de 90 grade) spre stanga sau spre dreapta.
 • Poti muta gandacelul pana la 3 spatii de joc.

kk7_b

 • Daca ai aruncat pe zar varianta aceasta, ai voie sa rotesti cu un spatiu unul dintre tacamuri la alegere spre stanga sau spre dreapta.
 • Poti muta gandacelul pana la 2 spatii de joc.

Important!

 • Ai voie sa combini mutarile ( rotirea tacamurilor si miscarea gandacelului) in ce modalitate doresti.
 • In tura ta, gandacelul are voie sa mearga si inapoi.
 • Prin rotirea tacamului, gandacelul nu trebuie atins, impins sau rasturnat.
 • Rafturile de pe plansa de joc sunt obstacole, acestea nu pot fi depasite, trebuie ocolite.

De exemplu, ai aruncat pe zar cutitul si 3 puncte. Pentru a ajunge la ciocolata, mergi un spatiu spre dreapta(A), rotesti cutitul un spatiu(B) si mai mergi un spatiu in sus (C), Acum ai ajuns la ciocolata, doar prin doua mutari ale gandacelului. Al treilea punct se pierde, nu mai conteaza, important e ca ai ajuns.

kk8_a

Cum te bucuri de bunatati?

Daca ai ajuns cu gandacelul la delicatesa indicata de cartea ta de meniu, vei marca acest lucru cu cipul tau, punand cipul pe imaginea respectiva de pe meniu. Delicatesa din dreapta e cea la care trebuie sa ajungi de-acum, e urmatoarea ta tinta.

Daca ti-a mai ramas o mutare disponibila ( fiecare jucator are voie sa dea cu zarul de doua ori), poti da cu zarul imediat.

Zarul cu bucatarul

De indata ce tu, ca jucator gandacos, ai dat cu zarul de doua ori si ai mutat, jucatorul din stanga ta va fi jucatorul-bucatar in tura respectiva si va da cu zarul alb.

 • Daca va pica pe zar o fateta libera, ai voie sa mai dai cu zarul o data, dupa care tura ta se va termina.
 • Daca va pica pe zar simbolul cu bucatarul,  tura ta se incheie acum.
 • Jucatorul care a fost bucatar in aceasta tura va urma la rand, pentru a fi jucator gandacos, iar jucatorul din stanga lui va fi bucatar in tura jucatorului gandacos.
 • Gandacelul va fi mutat din locul in care a ramas la jucatorul anterior.

Sfarsitul jocului

Jucatorul care ajunge primul la cele 4 bunatati din cartea lui de meniu si apoi reuseste sa duca gandacelul pe spatiul cu gaura din pardoseala va castiga jocul.

Varianta complexa

Aici va trebuie nervi tari! Regulile anterioare sunt inca valabile, cu urmatoarele schimbari:

Jucatorul bucatar va da comanda: ” In bucatarie, fiti gata, start!” si apoi vor incepe sa joace simultan jucatorul gandacos si jucatorul bucatar, aruncand amandoi cu zarurile.

Cum se muta gandacelul?

Ca jucator gandacos, vei spune cu voce tare la ce delicatesa vrei sa ajungi. Dai cu zarul, muti si spui  tare cand ai ajuns acolo. Pui cipul pe simbolul cu delicatesa respectiva de pe cartea ta de meniu. Care e urmatorea ta tinta? Da cu zarul imediat si indreapta-te intr-acolo. Vei da cu zarul pana cand jucatorul bucatar va striga „STOP!!”.

IN TOT ACEST TIMP, jucatorul bucatar va arunca si el cu zarul – va trebui sa arunce cu zarul si sa pice pe zar simbolul bucatarului DE 5 ORI. Daca pica pe zar o fateta goala, da cu zarul mai departe. Daca pica pe zar simbolul cu bucatarul, el va striga „Bucatar – 1”, la urmatoarea aruncare striga „Bucatar 2” si asa mai departe, pana la a 5-a aruncare a simbolului cu bucatarul, cand va striga „STOP!”, moment in care se termina tura jucatorului gandacos.

Dupa aceea, e tura altui jucator, schimbandu-se pe rand rolurile de jucator gandacos si jucator bucatar intre jucatorii activi.

SUGESTIE: la jucatorii cu experienta, se poate negocia ca jucatorul-bucatar sa dea doar de 3 ori simbolul cu bucatarul, de exemplu, astfel micsorandu-se mult timpul de actiune al jucatorului gandacos.

Sfarsitul jocului:

Jocul se incheie de indata ce unul din jucatori a reusit sa marcheze toate delicatesele de pe plansa lui de joc si a dus gandacelul pe spatiul cu gaura din pardoseala, acest jucator fiind declarat onorific Capetenia Tuturor Gandacilor de Bucatarie Mancatori de Delicatese.

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

 

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s