Reguli de joc – Tick-Tack Bumm Junior Piatnik

bumm

Jocul e recomandat pentru 2-12 jucatori de 5 ani+.

Continutul jocului:

  • 55 jetoane ilustrate cu diverse situatii
  • o bomba cu ceas

bumm_02

Bomba cu ceas are un mecanism electronic care masoara timpul – nimeni nu stie cat dureaza pana va exploda, e posibil ca timpul sa varieze de la 10, 20 pana la 40 de secunde sau chiar un minut.

Jetoanele ilustreaza un loc sau o situatie. Fiecare jeton are si denumirea scrisa in engleza, franceza si germana. In cazul in care joaca copii mai mici, inainte de jocul propriu-zis, jucatorii se pot uita impreuna la toate jetoanele din joc, pentru  a se familiariza cu temele propuse.

bumm_03

Scopul jocului este acela de a gasi repede un cuvant la teme, inainte de a exploda bomba cu ceas, si astfel de a aduna cat mai putine jetoane posibil.

Cum se joaca?

  • Jetoanele se vor amesteca bine si se vor pune in teanc pe masa, cu imaginea in jos.
  • Se va apasa butonul rosu de pe bomba si se intoarce prima carte din teanc, acela fiind momentul de start al jocului.
  • Cel mai tanar jucator incepe, luand bomba in mana. El va trebui sa spuna un cuvant care are legatura cu tema propusa de jeton ( De exemplu, jetonul are un desen cu un strand. Cuvinte tematice posibile ar fi: apa, nisip, vacanta, scoici, tobogan etc).
  • Daca acel cuvant este potrivit cu tema propusa de jeton, bomba va fi luata repede de urmatorul jucator, cat timp inca ticaie. Jucatorul respectiv trebuie sa spuna si el un cuvant la tema, apoi bomba merge la alt jucator si, tot asa, se joaca in ritm alert, ca nu cumva bomba sa explodeze in mainile tale.
  • Cand mingea face „Bumm!” in mana unui jucator ( efectul e doar sonor, nu explodeaza nimic de-adevaratelea 🙂 ), acel jucator e nevoit sa pastreze cartea respectiva.
  • Jocul continua in aceeasi maniera, bomba va fi pornita, alt jeton va fi intors, se vor spune cuvinte potrivite cu noua tema si tot asa…

Daca un jucator a spus un cuvant gresit, care nu se potriveste cu tema, trebuie sa spuna alt cuvant repede, pana nu expolodeaza bomba!

Jocul se incheie de indata ce unul din jucatori aduna 5 jetoane. Jucatorul care are cel mai mic numar de jetoane e castigatorul jocului. Daca sunt mai multi jucatori cu acelasi numar de jetoane, se joaca atatea ture cat e nevoie, pentru departajare.

Varianta pentru profesionisti si iubitori de cuvinte:

Pentru ca jocul sa fie mai dificil si mai palpitant, se poate juca dupa regulile de mai sus, doar ca in fiecare runda, cuvintele spuse vor trebui sa fie in ordine alfabetica, iar literele „grele” care pot fi omise se vor preciza dinainte ( de exemplu J, K, Q, X, Y, Z etc).

Alta idee ar fi ca toate cuvintele tematice sa inceapa doar cu litere dintr-o selectie scurta ( doar vocale, doar consoane, cuvinte care incep doar cu A-B-C-D-E sau oricare alte litere pe care le vor alege jucatorii), sa fie cuvinte mai lungi (cuvintele dintr-o silaba sa nu fie acceptate), samd…

Nota personala: Jocul acesta e unul din preferatele mele din zona de jocuri lingvistice, tocmai pentru ca e foarte versatil, putand fi jucat in orice limba doriti, ba chiar in mai multe limbi in acelasi timp, totul depinde de disponibilitatea si de cunostintele jucatorilor!

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

 

 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s