Reguli de joc – Kinder Weltreise Noris

kwr1

Dragi parinti si educatori,

A explora prin intermediul geografiei poate fi o activitate interesanta atat pentru copii, cat si pentru adulti. In vremurile in care traim se poate calatori lesne de la un capat la celalalt al Terrei si deseori este necesar sa cunoastem cat mai multe informatii despre locurile pe care le-am putea vizita.

Acest joc le inlesneste copiilor de 6 ani si mai mari familiarizarea cu continentele, tarile si cu multe obiective turistice si culturale, prin intermediul hartii si a jetoanelor atractiv ilustrate.

Cele 7 continente sunt colorate diferit, pentru a fi localizate si recunoscute mai usor de catre copii. De asemenea, obiectivele de pe jetoane au un numar de localizare pe harta, care este colorat in aceeasi culoare cu continentul carora le apartin.

Pe harta sunt marcate cele mai importante tari si orase, fara a fi incarcata imaginea cu toate detaliile topografice. Pentru harti mai complexe, se poate consulta un atlas geografic scolar, daca exista interes din partea copiilor pentru mai multe informatii.

Jocul isi propune sa starneasca interesul si curiozitatea copiilor vizavi de diversitatea atractiilor culturale si tehnice din lume. Jocul este gandit in asa fel, incat sa fie pe intelesul copiilor, fara a-i coplesi cu prea multe detalii, care s-ar putea dovedi obositoare sau prea dificile deocamdata.

Nu va creati false asteptari de la copilul Dvs – el nu stie prea multe inca si, chiar in urma acestui joc, nu va putea retine toate informatiile oferite. Cu toate acestea, va fi un castig faptul ca se familiarizeaza cu harta, ca va putea recunoaste continentele si forma lor, ca va cauta tarile pe harta. Este posibil ca, la inceput, copiii sa nu inteleaga diferenta dintre tari si orase si prea multa presiune din partea Dvs sa creeze frustrari, asa ca e ideal daca abordati atat jocul, cat si tema propusa cu pasi mici, cu lucruri elementare pe care copilul le va invata treptat si cu placere, aproape in joaca, iar pe aceasta baza se poate construi mai mult, treptat.

Spor la joaca si nu uitati sa va bucurati, sa va exprimati incantarea cand copiii gasesc o tara sau alta si cand invata lucruri noi! Daca veti face acest lucru, inseamna ca jocul si-a atins scopul!

Jocul este recomandat pentru 2-6 jucatori de 6 ani+.

Continutul jocului:

 • un plan mare de joc, imprimat fata-verso
 • 110 jetoane ilustrate, cu texte si informatii pe verso
 • 6 pioni de joc
 • 1 zar
 • 48 de cipuri

DSCF4715

Inainte de jocul propriu-zis:

Familiarizarea cu continentele si cu tarile:

Puneti harta pe masa, cu partea pe care se pot vedea numele tarilor.

Continentele (partile Pamantului) sunt colorate fiecare in alta culoare:

 • Asia – toate tarile colorate in galben
 • Europa– toate tarile colorate in verde
 • Africa– toate tarile colorate in maro
 • America de Nord – toate tarile colorate in albastru
 • America de Sud – toate tarile colorate in rosu
 • Australia – toate tarile colorate in portocaliu
 •  Antarctica–  zona colorata cu alb

Priviti impreuna continentele, cititi numele tarilor, ale oraselor, ale marilor, incercati sa retineti ce tari apartin continentelor.

Pe marginea hartii sunt steagurile, numerele si numele tarilor, care sunt asociate cu jetoanele si cu numerele de pe jetoane. Puteti cauta si localiza impreuna pe harta tarile de pe cadranul marginal al hartii, in ordinea in care sunt scrise ele acolo.

Daca doriti, puteti lua jetoanele si, in functie de numarul colorat de pe verso, cautati tarile respective – nu uitati ca tarile au aceeasi culoare ca numarul de pe jetoane.

Daca este foarte mult interes sau curiozitate din partea copiilor, chiar puteti citi impreuna textele cu informatii de pe spatele jetoanelor. Aceste texte nu vor face parte din jocul propriu-zis, dar aduc un plus de informatie si de intelegere a tabloului, in ansamblu.

kwr2

Inca ceva: pentru unele tari, nu este decat un jeton, iar pentru altele, vor fi mai multe jetoane ( de exemplu, pentru Germania, Franta, Statele Unite ale Americii etc).

Varianta de joc A

Pregatirea jocului:

Cele 110 jetoane se vor amesteca bine si se vor pune in teanc pe masa, cu partea cu ilustratii in sus.

Planul de joc se va pune cu harta mai simpla la vedere (scrie Vorderseite pe ea – pe aceasta varianta, fiecare tara are cate un numar, de la 1 la 69, acest numar fiind in corespondenta cu numarul de la steagurile de pe chenarul hartii si cu numarul de pe cate un jeton care face referire la tara respectiva. De asemenea, culoarea numarului de pe jeton e aceeasi cu culoarea tarii/continentului).

Fiecare jucator primeste cate un pion de joc.

Cipurile rosii vor fi la indemana pe masa.

Jucatorii vor da cu zarul cate o data si cine a aruncat cu zarul cel mai mare numar de puncte va incepe jocul. Dupa aceea, zarul nu va mai fi necesar in aceasta varianta a jocului.

Scopul jocului:

Pe jetoanele ilustrate sunt intrebari despre cate o tara, continent sau mare. Jucatorii trebuie sa stie despre ce tara e vorba si apoi trebuie sa localizeze tara respectiva pe harta. Pentru fiecare raspuns corect, jucatorii vor primi cate un cip. Cel care reuseste sa adune 8 cipuri va fi castigatorul jocului

Cum se joaca?

Fiecare jucator, cand e randul lui, va trage cate o carte din teanc, apoi va citi intrebarea de pe jeton si se va uita bine la imaginea respectiva. Dupa aceea, va trebui sa numeasca unul din cele 69 de numere si sa mute pionul lui pe harta pe tara cu numarul respectiv, careia ii apartine obiectivul de pe jeton, dar nu direct pe numarul scris pe harta, acesta trebuie sa ramana vizibil.

Sugestie: pentru ca sunt foarte multe intrebari despre tarile din Europa, care e un continent mult mai mic decat alte continente, uneori e posibil sa nu incapa pionii pe tarile respective, asa ca se poate pozitiona pionul pe cadranul planului de joc, pe steagul corespondent tarii respective, care va avea si el acelasi numar cu tara localizata.

Dupa ce jucatorul a pus pionul pe unul din numere, va intoarce jetonul si va vedea daca numarul de pe jeton corespunde cu numarul tarii aleasa de el. Dupa aceea, jucatorul poate sa-si ia pionul de pe harta.

 • Daca jucatorul a ales corect tara si numerele corespund, va primi un cip rosu ca rasplata.
 • Daca alegerea jucatorului e gresita, nu primeste niciun cip. In ambele cazuri, jetonul respectiv va fi pus sub teancul de carti si jocul continua in aceeasi maniera.

Important: Nu e destul ca jucatorul sa recunoasca tara, el trebuie sa o si localizeze pe harta. Pentru aceasta, jucatorul va trebui sa caute tara pe harta, SI NU PE CADRANUL MARGINAL, pe care sunt steagurile, denumirile tarilor si numerele corespondente!

Sfarsitul jocului:_

Jocul se termina, cand unul dintre jucatori reuseste sa acumuleze 8 cipuri, acesta fiind castigatorul, desi cu siguranta toti copiii sunt castigatori, pentru ca au invatat multe jucand acest joc!

Varianta de joc B:

Pregatirea jocului:

Planul de joc se foloseste cu versiunea mai simpla a hartii la vedere ( Vorderseite).

Fiecare jucator va primi un pion de joc si toti jucatorii vor pune pionii in  coltul planului de joc, in dreptul steagului Germaniei, asadar la numarul 1.

In mijlocul planului de joc se vor pune 24 de jetoane la alegere( 6 randuri a cate patru jetoane) cu partea ilustrata in sus, important e sa fie cate o carte pentru fiecare tara, nu mai multe jetoane din aceeasi tara.

Jucatorii vor da cu zarul si cel care va avea cel mai mare numar pe zar va incepe jocul.

Zarul va fi folosit in aceasta varianta de joc, dar nu se vor folosi cipurile.

Scopul jocului:

Jucatorii vor incerca sa castige cat mai multe jetoane. Poti castiga un jeton, cand ajungi cu pionul pe steagul unei tari care e ilustrata pe sau e raspunsul unuia dintre jetoanele din mijlocul planului de joc. Pentru aceasta, trebuie sa stii ce ilustratie apartine unei tari pe care o identifici pe cadranul planului pe joc, pe steagul corespondent.

Cum se joaca?

Fiecare jucator care e la rand va da cu zarul si isi va muta pionul in sensul acelor de ceas pe cadranul planului de joc, atatea spatii cate puncte arata zarul. Spatiile de joc vor fi reprezentate de steagurile tarilor si de spatiile albastre ( care se refera la o mare sau la o parte a unui continent).

Sunt 69 de spatii de joc pe intreg cadranul si tot atat va dura jocul.

De fiecare data cand un jucator ajunge cu pionul pe un spatiu de joc, va trebui sa se uite daca este vreun jeton in centrul planului de joc care sa se potriveasca cu steagul respectiv. Deseori nu va fi niciun jeton, pentru ca sunt alese doar 24 de jetoane si sunt 69 de spatii de joc!

Daca un jucator crede ca  a descoperit o jeton care e asociat cu steagul pe care e pionul lui, are voie sa intoarca jetonul si sa compare numarul de pe jeton cu numarul spatiului si steagului pe care e pionul.

 • Daca e corect, are voie sa pastreze cartea.
 • Daca nu e corecta asocierea facuta, jetonul va fi repus pe masa, dar va fi cu siguranta un ajutor pentru ceilalti jucatori care au aflat, astfel, raspunsul.
 • Daca un jucator ajunge cu pionul pe un spatiu al carui jeton a fost deja castigat de alt jucator, nu se intampla nimic, jucatorul al doilea ramane fara carte, chiar daca ar fi stiut raspunsul corect.

Sfarsitul jocului:

Jocul se termina cand unul din jucatori ajunge primul pe spatiul 69. Castigator va fi jucatorul care a adunat cele mai multe jetoane pe parcursul jocului. In concluzie, nu e important sa ajungi primul la final, ci sa fii atent pe parcurs si sa castigi jetoane.

Ca varianta suplimentara pentru aceasta versiune, se poate juca cu mai mult de 24 de jetoane sau se pot juca mai multe runde de joc, pana jucatorii ajung la un anume numar de jetoane castigate etc.

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

 

 

 

 

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s