JOCUL DE MARTI – SUDOKU

Probabil ca toti am auzit de sudoku, un joc de gandire, cu multe cifre si patratele, ceva plictisitor si … pentru pensionari. Si pentru oameni fara internet. 🙂  Incerc astazi sa demontez putin aceste prejudecati si sa va ispitesc sa incercati jocul si mai ales sa il prezentati si copiilor vostri, sub o forma sau alta.

Pentru inceput, ce este sudoku, explicat clar si concis? Este un joc in forma de grila, cu 9 randuri si 9 coloane. In grila sunt 9 patrate, numite si regiuni. Regula jocului este simplă: fiecare rând, coloană sau regiune nu trebuie să conţină decât o dată cifrele de la unu la nouă. Formulat altfel, fiecare ansamblu trebuie să conţină cifrele de la unu la nouă o singură dată. De aici vine si denumirea jocului, de origine japoneza : ji wa dokushin ni kagiru, care se poate traduce prin „cifra trebuie să fie unică” sau „apare o singură dată”. Jocul a devenit popular in Japonia in anii 80 si doar in 2004 a ajuns in Marea Britanie, adus de Wayne Gould, un pensionar neozeelandez (v-am spus, da? 🙂 ) , de unde s-a bucurat treptat de succes si in civilizatia vestica.

La prima vedere, soluțiile par simple, dar opusul este adevărat. Dificultatea jocului Sudoku nu este determinată doar de numărul de câmpuri ascunse, ci de interdependența dintre ele, care poate fi foarte complexă. Pentru ca jocul sudoku să aibă doar o singură soluție, trebuie să aibă completate minimum 17 cifre. Sudoku cu 16 cifre introduse nu sunt cunoscute. Însă faptul, că puzzel-ul are dinainte introduse doar 17 cifre nu înseamnă că trebuie să fie mai greu decât vreunul cu mai multe cifre introduse dinainte. Cam asta e, pe scurt, jocul clasic de sudoku.

Cu toate acestea, cineva s-a gandit ca grila alb-negru de 9×9 poate fi imbunatatita, colorata, pentru a fi atractiva si pentru copii, pentru doamne 🙂 si pentru persoane creative si mai pline de viata, in general. Sa vedem ce-a iesit.

Pentru copiii cu totul incepatori in ale jocului sudoku, am intalnit un caietel cu diferite exercitii , in care locul numerelor pot fi diverse figurine, culori, forme, litere, iar grila este simpla, de 4×4.

Dupa explicarea regulilor si deprinderea acestora in jocurile de pe foaie, primul joc introdus in rutina copiilor a fost  ZooDoku, produs de Erzi, cu grila de 6×6 .

Sunt 36 de piese din lemn – 6 bucati din 6 animale diferite, ca forma si culoare, asa incat copiii se pot orienta in timpul jocului atat dupa contur, cat si cromatic. Caietul de exercitii propuse ofera o sumedenie de variante, pe care sunt desenate contururile figurinelor fixe. Regula e aceeasi, pe siruri, coloane si in regiunile dreptunghiulare de 6 nu trebuie sa se repete cele 6 figurine.

Unul din cele mai frumoase jocuri de sudoku vazute de mine este ColorKu, daca il intalniti, luati-l, e un joc mult prea frumos, ca sa nu fie pastrat si exploatat la maxim!

Inca un joc, din aceeasi categorie, a jocurilor nepretuite si realizate cu un strop de arta, este varianta Sudoku de la Remember. Piesele sunt imprimate fata-verso, cu cifre pentru jocul clasic si cu diverse modele, deosebit realizate.La fel, instructiunile ofera mai multe variante  de joc.

Dincolo de jocul clasic, jucat dupa reguli, aceste minunatii de piese si pattern-uri speciale se pot exploata grozav in activitati libere cu copiii, in jocuri de simetrie in oglinda, chiar in cutia proprie se pot aseza piesele, asa incat sa iasa modele dragute.

In final, cand ne saturam de atata arta, frumusete si culoare si nu vrem decat sa ne deconectam de la stresul cotidian, tot la jocul clasic ajungem, sobru, aerisit si cu provocarea logica pregatita. 🙂

Daily Tetegraph  scria  : „Sudoku e un joc care te prinde imediat in mrejele lui. Pur si simplu creeaza dependenta. Pentru inceputul secolului XXI, Sudoku este ceea ce a fost cubul Rubik in anii ’70.“  Ramane sa vedeti acum daca e valabil si in cazul vostru, noi ne declaram deja cuceriti, toate jocurile din imagine sunt ale noastre (mai putin ColorKu, pe care si azi regret ca l-am lasat sa plece)  si le jucam cu mare drag !

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s