Reguli de joc – CIRONDO

cirondo1

Cirondo este în mod clar inspirat de jocul de șah. De fapt, se pare că jocul Cirondo a fost inventat de cineva care a fost auzit punându-si întrebarea: „Mă întreb dacă putem produce un joc de șah care ar putea fi jucat de patru persoane pe o tablă circulară?”

Fiecare jucător primește un număr egal de piese, ceea ce înseamnă că jocul este pentru 2 sau 4 jucători, dar nu și pentru 3 jucători. Jucătorii își mută piesele în conformitate cu anumite reguli – există trei tipuri diferite de piese, care au propriile reguli de deplasare, iar câștigătorul este ultimul jucător în picioare – adică jucătorul carea rămas cu piese pe tablă, după ce toate piesele adversarului său au fost capturate.

 • Jucători: 2 sau 4
 • Vârsta: peste 13 ani
 • Durata jocului: 90 minute
 • Traducere si adaptare: Anton Marcel, caruia ii multumim!

CONȚINUTUL JOCULUI

 • 1 tablă circulară de joc
 • piese de joc în 4 culori diferite (aurii, argintii, roșii și albastre). În jocul cu doi jucători, vor fi folosite piesele de culoare aurie și argintie (16 sateliți naturali –lună și 16 planete din fiecare culoare, plus 3 sisteme solare). În cazul jocului cu 4 jucători vor fi folosite și piesele de culoare roșie și albastră (fiecare jucător folosește 8 sateliți naturali –lună, 8 planete și 3 sisteme solare).
 • 1 regulament

Notă: în jocul cu 4 jucători, nu vor fi folosite piesele în exces (aurii și argintii).

cirondo4

PREGĂTIREA JOCULUI

Fiecare jucător își alege o culoare (deși într-un joc de doi jucători nu pot fi folosite piesele de culoare roșie și albastră). Planetele (care corespund îndeaproape piesei „Nebunul”din jocul de Șah) sunt plasate pe inelul exterior al spațiilor (câte 8 în jocul de 4 jucători), iar sateliții naturali – Lună (care corespund piesei „Pion” din șah) sunt plasate în fața fiecărei Planete (din nou, 8 din fiecare).

cirondo678

cirondo 5

Piesele finale – cele trei sisteme Solare ale fiecarui jucător – sunt plasate în spațiul circular din centrul tablei de joc (denumit „vidul”). Această zonă nu este inclusă în zona de joc și este pur și simplu un loc convenabil pentru a stoca piesele pentru utilizarea lor ulterioară.

cir1

cirondo9

PIESELE DE JOC

Așa cum s-a menționat mai sus, există trei tipuri de piese, fiecare dintre ele cu un sistem unic de deplasare.

cirondo6

Sateliții naturali –Lună

Luna se aseamănă cel mai bine cu piesa „pion” din jocul de șah. Aceste piese încep dintr-o poziție similară cu cea a pionului (pe rândul din față al pieselor unui jucător) și se mișcă într-un mod similar, adică se deplasează cu 1 spațiu înainte pe un tur de joc (sau opțional două spații în cazul primului tur de joc). Ele nu se pot mișca spre înapoi și capturează alte piese prin deplasarea în diagonală înainte, spre stânga sau spre dreapta . De îndată ce luna atinge cercul interior, ele sunt înlocuite de un sistem solar (până la maximum trei). Acest lucru este similar cu transformarea unui pion în „regină” în cazul jocului de șah.

cirondo7

Planetele

Planeta se aseamănă cel mai bine cu piesa „nebun” din jocul de șah. Aceste piese încep de pe rândul din spate (cercul exterior) și deplasează orice număr de spații într-o linie dreaptă, rămânând întotdeauna în spații de aceeași culoare . O diferență evidentă este aceea că fiecare jucător începe cu 8 dintre acestea în jocul cu 4 jucători (16 în jocul de 2 jucători), spre deosebire de jocul de șah, în care fiecare jucător începe cu doar 2 astfel de piese.

cir2_c

 

 

cirondo8

 

Sistemele solare

Sistemul Solar se aseamănă cel mai mult cu „Regina” din jocul de Șah, deși există diferențe. Sistemul solar nu începe jocul, ci este adus în joc de îndată ce luna atinge cercul interior. El se poate deplasa oricare număr despațiiși în orice direcție (de exemplu în direcția sau în sensul opus „vidului”), pe diagonală sau pe linie dreaptă sau orbitând de jur – împrejurul vidului . Sistemul Solar nu poate să sară peste o altă piesă și nu există niciun concept de mișcări neobișnuite, similare cu cele ale „Calului” din jocul de Șah.

c ir3

Pe rând, jucătorii vor muta piesele în conformitate cu regulile de mai sus. Scopul jocului este de a captura piesele adversarului și de a evita capturarea propriilor piese.

Capturarea pieselor

Atunci când piesa unui jucător aterizează pe spațiul ocupat de piesa unui adversar, ea este înlăturată de pe tabla de joc. Apoi este randul următorului jucător.

DESFĂȘURAREA JOCULUI

 1. Prima mutare este făcută de jucătorul cu piesele de culoare aurie.
 2. Jocul este continuat în sens opus acelor de ceasornic.
 3. Jucătorii pot muta o singură piesă în cadrul unui tur de joc.
 4. În cadrul unui tur de joc, o piesă poate fi mutată într-o singură direcție.
 5. Pe un spațiu nu se pot afla 2 piese și nu se permite săritura peste o piesă.
 6. O piesă este capturată atunci când o altă piesă aterizează pe spațiul ocupat de ea.
 7. Deplasarea unei piese este limitată de spațiul central, denumit „vidul”, de inelul exterior al tablei de joc, sau de o altă piesă care ocupă un spațiu de pe acea cale de deplasare.

CÂȘTIGAREA JOCULUI

În cazul unui joc cu 4 jucători, primii doi jucători care își pierd toate piesele sunt eliminați din joc.

Jocul se termină atunci când unul dintre cei doi jucători rămași mai deține o singură piesă de joc, deoarece este foarte dificilă capturarea acestei piese finale, mai ales dacă jocul este jucat împotriva unui jucător talentat de șah.

Astfel, atunci când un jucător mai are o singură piesă pe tabla de joc, ele este înfrânt atunci când este din nou rândul său, cu excepția cazului în care, la rândul său, adversarul lui are de asemenea doar o singură piesă rămasă. În acest caz, jocul este câștigat de către jucătorul care are pe tabla de joc piesa cu valoarea ce mai mare. În cazul în care cele două piese rămase sunt de valori egale, jocul se încheie remiză. Sistemul solar are cea mai mare valoare, fiind urmat de Planetă și apoi de Luna.

CLARIFICĂRI ȘI SFATURI

1. Jocul se descompune în două faze. Prima fază implică încercarea de a avansa piesele proprii „Lună” în cercul interior pentru a transforma cel puțin trei dintre ele în piese „Sistem solar”. Odată ce jucătorii încep să transforme o parte din piesele lor „Lună” în piese „Sistem solar”, jocul „Cirondo” intră într-o fază finală. Acum jucătorii își folosesc sistemele solare, care sunt mult mai puternice, pentru a începe să captureze piesele adversarilor.

2. Jucătorilor le este permis să aibă câte trei sisteme solare pe tabla de joc dar, dacă se pierde, piesa „Sistem Solar” poate fi reutilizată dacă o altă Lună este adusă în cercul interior.

3. Datorită formei circulare a tablei de joc, niciuna dintre piese nu poate fi apărată în mod complet. Astfel, este indicat a-ți aminti faptul că acest joc este despre apărare și atac: ai în vedere zonele pe care le aperi, acordând însă atenție și diagonalelor și inelelor tablei de joc. Piesele de joc „Sistem Solar”sunt cele mai distructive mai ales atunci când li se oferă spații de deplasare, pe inelele exterioare.

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

 

 

 

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s