Carti speciale – Wimmelbücher – Suchbilderbücher – cartile de cautare

Sunt cartile fara cuvinte, doar in imagini  si nu se refera la cartile pentru bebelusi, cu desene mari, care au doar cate un obiect pe fiecare pagina, cu o grafica deosebit de simpla. Dimpotriva! Paginile acestor carti sunt pline de detalii, la prima vedere par obositoare si incarcate, aproape un tablou fara sens, greu de urmarit cu privirea, pentru a te familiariza cu imaginea in cateva clipe. Tocmai de aceea se numesc ‘carti cu imagini in care sa cauti’ ( norocul limbii germane, ca poate exprima asta intr-un singur cuvant, fie el si kilometric!:) ), noi le spunem simplu carti de cautare.
Sa va arat despre ce este vorba. Iata:

Istoria lor incepe cu Ali Mitgutsch, care a ‘inventat’ acest tip de carti pentru copii si ale carui carti sunt deja celebre in toata lumea, cu atat mai mult cu cat trec dincolo de bariera cuvintelor si a limbajului, tocmai pentru ca nu au nevoie de traducere. Alti autori de carti de cautare, foarte cunoscuti, de asemenea, sunt Rotraut Susanne Berner si Eva Scherbarth. Daca va pica in maini o asemenea carte ilustrata de vreunul din ei, nu ezitati, merita toti banii,iar timpul alocat cercetarii acestor carti, alaturi de copiii Dvs. e unul castigat!

Dupa cunostintele mele, in Romania s-au publicat nu demult doua carti de cautare, dintr-o serie de patru carti ale Susannei Berner, sub titlul Hoinari prin anotimpuri, cele doua carti fiind Primavara si Vara.

De ce sunt atat de deosebite aceste carti de cautare, de ce ne plac atat de mult? Pentru ca lipsa unui fir epic sugerat prin cuvintele unei povesti dinainte stabilite ii provoaca pe copii sa caute si sa creeze propriile povesti, pornind de la imagini. O singura pagina ii poate tine ocupati pe copii pret de multe minute! Copiii invata sa deosebeasca personajele, stabilind puncte de reper in detalii( infatisare si trasaturi fizice, dupa imbracaminte si accesorii, dupa actiunea pe care o fac personajele), putand sa urmareasca si sa regaseasca aceleasi personaje pe mai multe pagini ale cartii de cautare si astfel se creeaza o mica poveste.
Mai mult, daca aveti timp si disponibilitate ( si bine ar fi sa aveti! atat pentru copiii Dvs, cat pentru copilul din Dvs :)), puteti intretine actiunea cu diverse intrebari despre personaje, de genul O vezi pe fetita cu fustita rosie? Ce are in mana? Unde crezi ca se duce? Este suparata? Este grabita? De ce crezi asta? etc, bineinteles ca dificultatea intrebarilor si a raspunsurilor pe care le solicita depinde de varsta copilului cu care va jucati. Este foarte important pentru dezvoltarea limbajului si a intelegerii cognitive a copilului ( si, de ce nu,a intelegerii afective, de vreme ce poate empatiza cu anumite personaje!) sa poata ‘citi’ o imagine si sa o redea cu cuvintele proprii, cu atat mai frumos daca totul se petrece prin joc.

Despre cartile de cautare a mai scris si Laura, merita sa aruncati o privire.De asemenea,aici sunt cateva filmulete cu informatii interesante despre cartile de cautare, filmulete realizate la lansarea in Romania a seriei Hoinari prin anotimpuri.Calitatea inregistrarii cam lasa de dorit, cu toate acestea merita vizionate macar o data!

Daca va plac, daca le-ati intalnit si ati interactionat cu asemenea carti, va astept cu placere sa va scrieti impresiile.

19 gânduri despre „Carti speciale – Wimmelbücher – Suchbilderbücher – cartile de cautare

  1. Buna! Iti multumesc pentru referinta spre blogul meu. Referitor la cartile de cautare, au mai aparut inca doua din seria Anotimpurile, Toamna si Iarna, si in curand vor fi la promotie pe site-ul editurii Casa, voi scrie ceva despre Toamna saptamana viitoare, cand va fi o saptamana dedicata acestor carti 🙂

  2. sunt superbe cartile de cautare
    noi avem Toamna si Iarna (de la Editura Casa), iar Andrei este cel care a studiat in detaliu cartea cu Toamna atat de mult i-a placut;a luat-o si la gradinita
    intr-adevar, o astfel de carte reprezinta o provocare pentru copii si un stimulent cognitiv nemaipomenit 🙂

  3. Pingback: CE VEZI IN ORAS? -Carte de cautare cu imagini cu grafica frumoasa, stare excelenta

  4. Pingback: ORASUL MEU- Carte de cautare cu imagini complexe, stare foarte buna

  5. Pingback: IN CIRCULATIE – carte de cautare mare, cartonata, cu imagini clare, stare foarte buna

  6. Pingback: Cartea de cautare a piratilor – cu foi lucioase, imagini bogate, stare foarte buna

  7. Pingback: Story cubes ( cuburile pentru faurit povesti) | ursuletinazdravani

  8. Pingback: Joc de memorie cu desene de Rotraut Susanne Berner, cu personaje din cartile Hoinari prin anotimpuri,deosebit de calitativ si frumos, stare ca noua

  9. Pingback: Marea carte de cautare – cu magini bogate, stare foarte buna

  10. Pingback: Marea carte de cautare cu familia ursuletilor, stare foarte buna, cu mici urme de uzura la cotor

  11. Pingback: DE CRACIUN- Carte de cautare de dimensiune mare, de Anne Seuss, stare foarte buna

  12. Pingback: MAREA MEA CARTE DE CAUTARE- Carte de dimensiune mare, stare excelenta

  13. Pingback: UNDE SUNT SPIRIDUSII DE CRACIUN? – Carte de cautare deosebit de frumoasa, cu clapete, stare excelenta

  14. Pingback: Thousands of Things to Spot, editura Usborne ( O minunata carte cu imagini de cautare) | ursuletinazdravani

  15. Pingback: ORASUL MEU – Carte de cautare de dimensiune mare, stare foarte buna

  16. Pingback: POMPIERI – carte de cautare de dimensiune mare, stare impecabila

  17. Pingback: De ce ne plac atat de mult cartile de cautare…

  18. Pingback: Carti speciale – cartile puzzle | joaca de-a copilaria

Lasati un comentariu