Reguli de joc – Make ‘n’ Break Party. Ravensburger

Jocul acesta duce mai departe traditia seriei de jocuri deja celebre Make ‘n’ Break. Si acum jucatorii trebuie sa construiasca structuri in cat mai scurt timp, dar acum se joaca in echipe, nu individual. Jucatorul care va construi nu va putea vedea cartea cu modelul care trebuie construit. Acest model ii va fi descris de ceilalti membri ai echipe sale. Acest joc e ideal pentru petreceri si se poate juca in 4 modalitati. Jocul de baza este pentru 4-6 jucatori, iar variatiile se pot juca cu 3-9 jucatori.

mbp1

Continutul jocului:

 • un plan de joc
 • 100 de carti cu modele de construit
 • 60 de carti cu denumiri de obiecte (cate doua obiecte pe fiecare carte)
 • un timer
 • o masca
 • 10 piese din lemn
 • 3 pioni din lemn (alb, negru si galben)

mbp2

Scopul jocului:

Fiecare echipa va incerca sa execute cat mai multe constructii posibil. Cu cat mai multe vor construi, cu atat mai repede vor inainta pe plansa de joc.

Pregatirea jocului:

Puneti planul de joc pe mijlocul mesei, iar alaturi timerul si masca. Fiecare echipa isi va pozitiona pionul de joc pe locul de start (marcat cu o sageata galbena ce indica directia in care se va inainta pe plansa.

Amestecati cartile cu modele de construit si puneti-le cu fata in jos pe campul din stanga de pe planul de joc. Amestecati si cartile cu denumiri de obiecte si puneti-le cu fata in jos pe campul din mijloc de pe planul de joc. Campul din dreapta va fi folosit pentru a pune cartile construite pe parcursul jocului.

mbp3

Cum se joaca?

Fiecare echipa va juca cate o runda. Echipa cu suma varstelor cea mai mare va incepe jocul si va primit cele 10 piese din lemn cu care se va construi.

In principiu, in joc vor fi urmatoarele roluri:

 • Echipa activa: Un jucator din echipa va descrie structura ilustrata pe carte. Alt jucator va trebi sa construiasca structura descrisa, fara a vedea cartea respectiva. In echipa activa, jucatorii isi vor schimba rolurile dupa fiecare runda, asa incat toti jucatorii sa poata descrie si sa poata construi o data pe parcursul jocului.
 • Echipa de supraveghere: Un jucator va activa timerul. Jucatorii din aceasta echipa vor verifica daca jucatorul din echipa activa a construit structura corect. Pentru aceasta, cartea cu modelul de construit va fi vizibila pentru toti, dupa ce constructia e terminata.

Jocul include carti cu modele de construit si carti cu denumiri de obiecte.

Sunt doua feluri de carti cu modele de construit:

 • 80 de carti care ilustreaza structuri ce trebuie construite vertical
 • 20 de carti cu diverse expresii faciale care trebuie construite in plan pe masa

Cartile cu denumiri de obiecte au cate doua cuvinte fiecare, unul scris cu negru in partea superioara si unul scris cu rosu in partea de jos. La inceputul jocului, jucatorii vor stabili de comun acord daca vor juca cu cuvintele negre sau cu cele rosii.

mbp7

Diverse modalitati de joc

Simbolurile de pe spatiile de pe plansa indica 4 modalitati de joc diferite. Fiecare simbol indica modul in care va trebui sa joace echipa respectiva. De exemplu, daca pionul este localizat pe simbolul cu mana si cu cubul alnastru, echipa va juca varianta de joc 1 ( „Construieste dupa descriere”), daca e randul lor.

1. Construieste dupa descriere

mbp5

Echipa activa va alege pentru tura respectiva un jucator care va descrie structura si altul care o va executa. Timerul va merge la echipa de supraveghere. Ei vor apasa semnul de STOP de pe timer si vor fixa timerul la simbolul „mana cu cubul albastru”.

Cand jucatorul care urmeaza sa construiasca va spune „Start!”, echipa de supraveghere va apasa butonul verde de la timer. Jucatorul care va descrie va intoarce prima carte din teancul cu carti de construit si va descrie ce constructie vede in imagine. Jucatorul va incepe imediat sa reproduca structura cu ajutorul descrierii primite, fara a vedea cartea respectiva- Echipa de supraveghere va verifica daca jucatorul respectiv a construit corect si orice greseala trebuie corectata imediat, in timpul disponibil si inainte de a se intoarce o noua  carte.

Daca structura a fost construita corect si inca mai este timp, echipa va mai intoarce o carte, se va descrie si se va construi noua structura. Evident ca structura anterioara va fi daramata.

Se vor aplica urmatoarele reguli:

 •  Echipa activa poate intoarce si construi carti si structuri noi, pana cand expira timpul. Cand timpul e gata, jucatorul constructor se opreste imediat din activitate. Structurile neterminate nu vor intra la socoteala punctajului.
 • Dupa aceea, echipa activa va numara cartile construite si isi va muta pionul pe plansa de joc atatea spatii cate carti au fost executate. Spatiul pe care a ajuns pionul va indica modalitatea in care se va juca in tura lor urmatoare. Daca nu a fost construita in totalitate nicio structura de pe vreo carte in timpul unei runde, pionul echipei respective va ramane pe loc si se va juca si tura viitoare in aceeasi maniera.Cartile construite deja se vor pune pe planul de joc, in teancul din dreapta.

2. Construieste dupa descriere, cu cuvinte tabu.

mbp6_a

Aceasta varianta de joc se va juca la fel ca varianta 1, totusi, cand jucatorul va descrie structura respectiva, cuvintele din partea de jos a cartii de construit NU VOR FI FOLOSITE sub nicio forma! Sunt cuvinte tabu, adica nu ai voie sa le rostesti.

De exemplu, daca pe carte sunt cuvintele „echilibru” si „triunghi”, nu ai voie sa spui „triunghiuri in echilibru”!

Echipa de supraveghere poate vedea cartea respectiva, in timp ce se construieste structura. De asemenea, jucatorii din echipa respectiva vor urmari sa nu se foloseasca cuvintele tabu. Daca accidental, unul din cuvinte e rostit,  cartea nu va fi considerata executata si nu se va aloca niciun punct pentru ea.

La sfarsitul rundei, numarul de carti cu structuri finalizate va indica numarul de spatii pe care le va inainta pionul echipei pe planul d ejoc.

3. Construieste cu ochii acoperiti.

mbp6_b

Acum devine dificil! Constructorul din echipa activa isi va pune masca si va incerca sa construiasca cu ochii acoperiti. Echipa de supraveghere va fixa timerul la simbolul „cu ochii acoperiti” si va apasa butonul de start. In rest, se va juca la fel ca la varianta 1.

Sugestie: este recomandat ca jucatorul care va construi sa-si organizeze cuburile de construit dinainte in fata lui si sa le memoreze pozitia, inainde de a-si acoperi ochii, pentru a fi mai lesne sa le gaseasca apoi.

4. Construieste si exprima cuvinte

mbp6_c

Pentru aceasta modalitate de joc, se vor folosi cartile cu denumiri din centrul planului de joc. Jucatorul constructor va lua o carte cu deunmiri si va incerca sa creeze cu ajutorul cuburilor acel obiect. Se pot folosi gesturi si sunete, dar nu este permis sa vorbesti, sa folosesti cuvinte!

Ceilalti jucatori din echipa activa vor incerca sa ghiceasca obiectul. La finalul turei, echipa isi va muta pionul pe plansa tot atatea spatii cate carti au reusit sa execute. Cartile folosite se vor pune in cutie.

Sfarsitul jocului

Jocul se incheie dupa ce o echipa a reusit sa parcurga tot traseul de joc, de jur imprejurul plansei, si sa ajunga iar pe locul de start. Runda se incheie dupa ce ambele echipe au avut acelasi numar de ture de joc. Echipa care a ajuns pe planul de joc cel mai departe va fi considerata castigatoare.

Reguli de joc pentru maxim 9 jucatori

Cum s-a spus mai sus, jocul poate fi jucat de doua echipe, cu maxim 3 membri in fiecare echipa, care isi vor schimba rolurile de joc intre ei. Pentru ca sunt 3 pioni de joc, este de asemenea posibil sa fie 3 echipe cu cate 2 sau 3 jucatori.

Reguli de joc pentru 3 jucatori

Daca sunt doar trei jucatori, se vor forma e echipe, asa incat fiecare jucator va juca pe rand intr-o echipa cu alt jucator : A+B, A+C, B+C. Va fi cate un pion de joc pentru fiecare combinatie de echipe. Se vor aplica regulile de baza ale jocului.

Daca sunteti interesati de achizitionarea acestui joc, il puteti gasi uneori la noi, sh, pe pagina de facebook Julia Toys si pe profilul privat Julia Dahman, pe care apar albumele cu jocuri de vanzare.

Joaca frumoasa va dorim! Creati amintiri!

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s